Duitse tolverhoging versnelt modal shift-project ‘Log4NRW’

Containervervoer

De eerste goederentrein binnen het project Log4NRW is vorige week vrijwel vol vertrokken. Tweemaal per week moet de trein gaan rijden tussen terminals in de Duitse regio Noordrijn-Westfalen om vervolgens in Duisport de containers over te laden naar een binnenvaartschip richting Rotterdam. ‘Met oog op de verhoging van de toltarieven in december blijkt de spoorlijn een uitstekend alternatief en een echte probleemoplosser’, zegt Duisport-ceo Markus Bangen.

Foto: KSW

De naam Log4NRW slaat op vier logistieke bedrijven (Log4) actief in het Duitse Noordrijn-Westfalen (NRW): het gaat om de DeltaPort Group, havenbedrijf Duisport, de haven van Dortmund en het spoorwegbedrijf KSW.

Het project houdt in dat de partijen vooral de bestaande spoorlijnen tussen Duisburg, Wesel en Dortmund beter willen gebruiken via vaste lijndiensten die ook gecombineerd worden met de haventerminal in Siegen. Ook moet de binnenvaart meer worden meegenomen in de planning door verladers. Daarmee worden jaarlijks tot 27.000 vrachtwagenritten overbodig, rekenen de partijen voor.

Maut vermijden

De eerste trein reed op 9 november. Deze was voor meer dan 90 procent geladen en vertrok bij de terminal van KSW. De trein staat voortaan tweemaal per week in het spoorboekje.

Het project Log4NRW ging in augustus dit jaar van start. ‘Het feit dat we amper twee maanden na de eerste gesprekken met potentiële klanten al aan de slag kunnen, bewijst dat we op het juiste moment met het juiste idee kwamen’, zegt Bangen. Hij wijst op de Maut-verhoging vanaf 1 december als versneller van het project. Daardoor wordt wegvervoer kostbaarder en het spoor aantrekkelijker.

KSW-directeur Christian Betchen noemt het project waarin containers van verschillende verladers wordt gebundeld op de trein en op het schip van ‘cruciaal belang’ voor de regio. ‘Onze binnenlandse bedrijven zijn absoluut afhankelijk van het vervoer van groepen wagons, individuele wagons en gecombineerd vervoer. De meesten zijn immers niet in staat voldoende volume voor bloktreinen te leveren.’

De modal shift moet leiden tot minder verkeersdrukte van de snelwegen A2, A4 en A45, reden voor het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Transport van de deelstaat om het project te ondersteunen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Duitse tolverhoging versnelt modal shift-project ‘Log4NRW’ | NT

Duitse tolverhoging versnelt modal shift-project ‘Log4NRW’

Containervervoer

De eerste goederentrein binnen het project Log4NRW is vorige week vrijwel vol vertrokken. Tweemaal per week moet de trein gaan rijden tussen terminals in de Duitse regio Noordrijn-Westfalen om vervolgens in Duisport de containers over te laden naar een binnenvaartschip richting Rotterdam. ‘Met oog op de verhoging van de toltarieven in december blijkt de spoorlijn een uitstekend alternatief en een echte probleemoplosser’, zegt Duisport-ceo Markus Bangen.

Foto: KSW

De naam Log4NRW slaat op vier logistieke bedrijven (Log4) actief in het Duitse Noordrijn-Westfalen (NRW): het gaat om de DeltaPort Group, havenbedrijf Duisport, de haven van Dortmund en het spoorwegbedrijf KSW.

Het project houdt in dat de partijen vooral de bestaande spoorlijnen tussen Duisburg, Wesel en Dortmund beter willen gebruiken via vaste lijndiensten die ook gecombineerd worden met de haventerminal in Siegen. Ook moet de binnenvaart meer worden meegenomen in de planning door verladers. Daarmee worden jaarlijks tot 27.000 vrachtwagenritten overbodig, rekenen de partijen voor.

Maut vermijden

De eerste trein reed op 9 november. Deze was voor meer dan 90 procent geladen en vertrok bij de terminal van KSW. De trein staat voortaan tweemaal per week in het spoorboekje.

Het project Log4NRW ging in augustus dit jaar van start. ‘Het feit dat we amper twee maanden na de eerste gesprekken met potentiële klanten al aan de slag kunnen, bewijst dat we op het juiste moment met het juiste idee kwamen’, zegt Bangen. Hij wijst op de Maut-verhoging vanaf 1 december als versneller van het project. Daardoor wordt wegvervoer kostbaarder en het spoor aantrekkelijker.

KSW-directeur Christian Betchen noemt het project waarin containers van verschillende verladers wordt gebundeld op de trein en op het schip van ‘cruciaal belang’ voor de regio. ‘Onze binnenlandse bedrijven zijn absoluut afhankelijk van het vervoer van groepen wagons, individuele wagons en gecombineerd vervoer. De meesten zijn immers niet in staat voldoende volume voor bloktreinen te leveren.’

De modal shift moet leiden tot minder verkeersdrukte van de snelwegen A2, A4 en A45, reden voor het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Transport van de deelstaat om het project te ondersteunen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement