Staking Duitsland legt railgoederenvervoer plat

Honderden vrachttreinen in de wacht

Het railgoederenvervoer in Duitsland is vandaag sterk ontregeld door een staking van de treinmachinisten en ondersteunend personeel van de Deutsche Bahn (DB). Daardoor is er sinds woensdagavond 22.00 uur amper treinverkeer mogelijk op het Duitse spoor. De acties duren tot 18.00 uur donderdag.

Foto: Pixabay

Deutsche Bahn stelt dat de 20 uurs-staking, uitgeroepen door de machinistenvakbond GDL om haar eisen voor hogere lonen en een kortere werkweek kracht bij te zetten, zal zorgen voor chaos in de dienstregeling van ‘meerdere honderden goederentreinen’. Er moet de komende dagen dan ook rekening worden gehouden met grote vertragingen op het al overbelaste Duitse spoornet, heet het verder.

Files

Het spoorbedrijf gaat ervan uit dat het ‘zeker dagen’ gaat duren voordat de ontstane files in het railgoederenvervoer op het Duitse spoor zullen zijn weggewerkt. Daarbij staat DB in nauw contact met haar klanten en zullen er dit weekend extra diensten worden uitgevoerd voor onder meer tijdgevoelige transporten.

Korter werken

De vakbond GDL en Deutsche Bahn onderhandelen sinds vorige week over een nieuwe cao. Daarbij eist de vakbond onder meer een loonsverhoging van 555 euro per maand en een inflatiecorrectie van maximaal 3.000 euro. Een ander belangrijk strijdpunt is een reductie van arbeidstijden van 38 naar 36 uur voor medewerkers in de ploegendiensten tegen volledig doorbetaling van het bestaande loon.

DB heeft die laatste eis al als ‘onrealistisch’ afgewezen en wil op dat punt ook niet verder onderhandelen met de GDL. Het spoorbedrijf bood de bond wel een verhoging van de salarissen aan met 11% over een periode van 32 maanden. Ook wil DB over de brug komen met een inflatiebonus van maximaal 2850 euro. Volgens de vakbond is het bod van DB ‘te weinig, te laat en uiteindelijk niet toereikend’.

Acties rond de kerstdagen

GDL dreigt met verdere acties rond de kerstdagen als DB aan de onderhandelingstafel ‘niet meer ruimte biedt’. De Duitse transportminister Volker Wissing heeft intussen de spoorvakbond GDL gewaarschuwd niet te gaan staken in de kerstperiode. Hij wees erop dat de Duitsers niet het slachtoffer mogen worden van het loonconflict tussen GDL en Deutsche Bahn tijdens de feestdagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Staking Duitsland legt railgoederenvervoer plat | NT

Staking Duitsland legt railgoederenvervoer plat

Honderden vrachttreinen in de wacht

Het railgoederenvervoer in Duitsland is vandaag sterk ontregeld door een staking van de treinmachinisten en ondersteunend personeel van de Deutsche Bahn (DB). Daardoor is er sinds woensdagavond 22.00 uur amper treinverkeer mogelijk op het Duitse spoor. De acties duren tot 18.00 uur donderdag.

Foto: Pixabay

Deutsche Bahn stelt dat de 20 uurs-staking, uitgeroepen door de machinistenvakbond GDL om haar eisen voor hogere lonen en een kortere werkweek kracht bij te zetten, zal zorgen voor chaos in de dienstregeling van ‘meerdere honderden goederentreinen’. Er moet de komende dagen dan ook rekening worden gehouden met grote vertragingen op het al overbelaste Duitse spoornet, heet het verder.

Files

Het spoorbedrijf gaat ervan uit dat het ‘zeker dagen’ gaat duren voordat de ontstane files in het railgoederenvervoer op het Duitse spoor zullen zijn weggewerkt. Daarbij staat DB in nauw contact met haar klanten en zullen er dit weekend extra diensten worden uitgevoerd voor onder meer tijdgevoelige transporten.

Korter werken

De vakbond GDL en Deutsche Bahn onderhandelen sinds vorige week over een nieuwe cao. Daarbij eist de vakbond onder meer een loonsverhoging van 555 euro per maand en een inflatiecorrectie van maximaal 3.000 euro. Een ander belangrijk strijdpunt is een reductie van arbeidstijden van 38 naar 36 uur voor medewerkers in de ploegendiensten tegen volledig doorbetaling van het bestaande loon.

DB heeft die laatste eis al als ‘onrealistisch’ afgewezen en wil op dat punt ook niet verder onderhandelen met de GDL. Het spoorbedrijf bood de bond wel een verhoging van de salarissen aan met 11% over een periode van 32 maanden. Ook wil DB over de brug komen met een inflatiebonus van maximaal 2850 euro. Volgens de vakbond is het bod van DB ‘te weinig, te laat en uiteindelijk niet toereikend’.

Acties rond de kerstdagen

GDL dreigt met verdere acties rond de kerstdagen als DB aan de onderhandelingstafel ‘niet meer ruimte biedt’. De Duitse transportminister Volker Wissing heeft intussen de spoorvakbond GDL gewaarschuwd niet te gaan staken in de kerstperiode. Hij wees erop dat de Duitsers niet het slachtoffer mogen worden van het loonconflict tussen GDL en Deutsche Bahn tijdens de feestdagen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement