Veel spoorbedrijven EU zien vrachtvervoer slinken

Marktrapport DB ziet geen verbetering

Veel Europese railgoederenvervoerders zagen hun transportprestatie in het gebroken jaar 2022/2023 niet toenemen, maar juist slinken. Grote boosdoener is daarbij het wegvervoer, stelt de Deutsche Bahn (DB) in haar woensdag gepubliceerde marktbericht over het gebroken jaar.

Trein van SBB Cargo in Duitsland
Foto: Leonid Andronov / Shutterstock

Ook voor dit jaar voorziet het Duitse spoorbedrijf voor het railgoederenvervoer geen verbetering en zal het vrachtvervoer ‘onder het niveau’ van 2022/2023 komen te liggen. Percentages worden daarbij nog niet genoemd.

Over de periode 2022/2023 was er al sprake van een kleine krimp (0,4%) van het railgoederenvervoer in Duitsland, de grootste Europese markt, naar 697,6 miljard tonkilometer, blijkt uit het rapport. DB Cargo deed het echter slechter dan de concurrentie in de thuismarkt. Zo slonk het aantal tonkilometers van de vrachtdochter met iets meer dan 1% naar 55,6 miljard, wat zich vertaalde in een afname van het marktaandeel in de Duitse markt van 42,8 naar 41,8%.

Grotere verliezen

Overigens kan DB Cargo zich troosten met de gedachte dat de concurrentie elders in de EU het nog slechter doet. Het Oostenrijkse Rail Cargo Group verloor 2,5% aan vrachttonkilometers, terwijl het Spaanse Renfe (-2,6%) en het Zwitserse SBB Cargo (-3,9%) nog lagere transportprestaties leverden, blijkt uit het rapport. Dat het nog slechter kan, laat het Franse Rail Logistics Europe zien met een afname van ruim 10%.

De winnaars in het Europese railgoederenvervoer over 2022/2023 moeten blijkens het marktrapport van DB in Oost-Europa worden gezocht. Zo nam het vervoer van het Poolse PKP Cargo met 5,5% toen en deed het Tsjechische CD Cargo (+5,4%) het ook niet slecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Veel spoorbedrijven EU zien vrachtvervoer slinken | NT

Veel spoorbedrijven EU zien vrachtvervoer slinken

Marktrapport DB ziet geen verbetering

Veel Europese railgoederenvervoerders zagen hun transportprestatie in het gebroken jaar 2022/2023 niet toenemen, maar juist slinken. Grote boosdoener is daarbij het wegvervoer, stelt de Deutsche Bahn (DB) in haar woensdag gepubliceerde marktbericht over het gebroken jaar.

Trein van SBB Cargo in Duitsland
Foto: Leonid Andronov / Shutterstock

Ook voor dit jaar voorziet het Duitse spoorbedrijf voor het railgoederenvervoer geen verbetering en zal het vrachtvervoer ‘onder het niveau’ van 2022/2023 komen te liggen. Percentages worden daarbij nog niet genoemd.

Over de periode 2022/2023 was er al sprake van een kleine krimp (0,4%) van het railgoederenvervoer in Duitsland, de grootste Europese markt, naar 697,6 miljard tonkilometer, blijkt uit het rapport. DB Cargo deed het echter slechter dan de concurrentie in de thuismarkt. Zo slonk het aantal tonkilometers van de vrachtdochter met iets meer dan 1% naar 55,6 miljard, wat zich vertaalde in een afname van het marktaandeel in de Duitse markt van 42,8 naar 41,8%.

Grotere verliezen

Overigens kan DB Cargo zich troosten met de gedachte dat de concurrentie elders in de EU het nog slechter doet. Het Oostenrijkse Rail Cargo Group verloor 2,5% aan vrachttonkilometers, terwijl het Spaanse Renfe (-2,6%) en het Zwitserse SBB Cargo (-3,9%) nog lagere transportprestaties leverden, blijkt uit het rapport. Dat het nog slechter kan, laat het Franse Rail Logistics Europe zien met een afname van ruim 10%.

De winnaars in het Europese railgoederenvervoer over 2022/2023 moeten blijkens het marktrapport van DB in Oost-Europa worden gezocht. Zo nam het vervoer van het Poolse PKP Cargo met 5,5% toen en deed het Tsjechische CD Cargo (+5,4%) het ook niet slecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement