Nederland blijft hoog scoren bij ladingdiefstal

Er waren in Nederland over de eerste helft van dit jaar 120 grote gevallen van ladingdiefstal in het wegvervoer en bij opslagloodsen.

Dat meldt TAPA, een internationaal lobbygroep van verladers en logistieke dienstverleners die de transportketen beter willen beveiligen tegen ladingcriminaliteit.

Alleen in Duitsland was er met 134 gerapporteerde incidenten sprake van meer ladingdiefstal, stelt de TAPA. In totaal zijn zes landen goed voor 90% van de diefstallen op de lijst die wordt samengesteld via de Incident Information Services (IIS) van de lobbygroep. Na Duitsland en Nederland volgen het Verenigd Koninkrijk (55), Italië (39), Frankrijk (31) en Rusland (22). In totaal doen dertien Europese landen mee aan de IIS.

De gemiddelde waarde per diefstal bedraagt 250.000 euro, maar vaak wordt de werkelijke waarde door de gedupeerde bedrijven niet aangegeven, stelt TAPA. Het gaat bij de gestolen waar hoofdzakelijk om fashion, hightech-goederen en dure farmaceutische producten. De buit wordt voor 50% uit vrachtwagens op onbewaakte parkeerplaatsen gehaald. Steeds vaker worden trucks overvallen. Daarnaast zijn er gevallen waar de goederen rechtstreeks uit de distributiecentra wordt ontvreemd.

In totaal werden er over de eerste helft van dit jaar 455 diefstallen gerapporteerd bij de TAPA. In 2013 werden in totaal 1.145 incidenten gemeld bij de IIS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Nederland blijft hoog scoren bij ladingdiefstal | NT

Nederland blijft hoog scoren bij ladingdiefstal

Er waren in Nederland over de eerste helft van dit jaar 120 grote gevallen van ladingdiefstal in het wegvervoer en bij opslagloodsen.

Dat meldt TAPA, een internationaal lobbygroep van verladers en logistieke dienstverleners die de transportketen beter willen beveiligen tegen ladingcriminaliteit.

Alleen in Duitsland was er met 134 gerapporteerde incidenten sprake van meer ladingdiefstal, stelt de TAPA. In totaal zijn zes landen goed voor 90% van de diefstallen op de lijst die wordt samengesteld via de Incident Information Services (IIS) van de lobbygroep. Na Duitsland en Nederland volgen het Verenigd Koninkrijk (55), Italië (39), Frankrijk (31) en Rusland (22). In totaal doen dertien Europese landen mee aan de IIS.

De gemiddelde waarde per diefstal bedraagt 250.000 euro, maar vaak wordt de werkelijke waarde door de gedupeerde bedrijven niet aangegeven, stelt TAPA. Het gaat bij de gestolen waar hoofdzakelijk om fashion, hightech-goederen en dure farmaceutische producten. De buit wordt voor 50% uit vrachtwagens op onbewaakte parkeerplaatsen gehaald. Steeds vaker worden trucks overvallen. Daarnaast zijn er gevallen waar de goederen rechtstreeks uit de distributiecentra wordt ontvreemd.

In totaal werden er over de eerste helft van dit jaar 455 diefstallen gerapporteerd bij de TAPA. In 2013 werden in totaal 1.145 incidenten gemeld bij de IIS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement