Tussen begin juli en eind september gingen 23 wegtransporteurs op de fles, waaronder 2W Logistiek, dat korte tijd later een doorstart maakte onder de vleugels van Peter Appel Transport. In het derde kwartaal van vorig jaar bleef de faillissemententeller nog steken bij 20.

Hoewel sprake is van een toename, is de groei minder groot dan in het tweede kwartaal, toen het aantal faillissementen steeg van 15 naar 22.

Crisisjaren

In de eerste drie kwartalen van dit jaar waren er 64 faillissementen in het goederenvervoer over de weg. Dat waren er vorig jaar 54, evenveel als in het jaar ervoor. Ook in 2016 was het aantal faillissementen in de eerste drie kwartalen lager.

Reden voor paniek is er zeker niet. Met het totaal van 64 in de eerste drie kwartalen van dit jaar is het niveau van de crisisjaren bij lange niet gehaald. Zo gingen er in 2014 maar liefst 101 wegtransporteurs failliet in de eerste drie kwartalen. In de echt moeilijke jaren 2009 en 2010 lag dat aantal na drie kwartalen zelfs al rond de 150.

Koeriers

Het CBS houdt ook cijfers bij van andere vervoerssectoren, waaronder post- en koeriersbedrijven. In die markt gingen er in de eerste negen maanden van dit jaar twaalf vervoerders op de fles. Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar nog veertien.

In andere sectoren, bijvoorbeeld binnenvaart en spoor, is het aantal faillissementen dusdanig laag dat er geen noemenswaardige trend in te ontdekken is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement