Het huidige parkeerverbod voor vrachtwagens in Kent is ingesteld in januari. De Britse overheid verwachtte door de brexit chaos aan de grens en vreesde dat de regio Kent overspoeld zou worden door wachtende trucks.

Sindsdien mogen truckers alleen parkeren op de toch al overvolle truckparkings en niet langer op reguliere parkeerplaatsen langs de snelweg. De overheid handhaaft het verbod streng. Transporteurs die toch buiten de speciaal aangeduide truckparkings parkeren, kunnen een wielklem en boete tegemoet zien.

Vechtpartijen

De huidige restricties lopen woensdag af. Het graafschap Kent wil de maatregelen graag verlengen, maar volgens vakbond Unite is er op de truckparkings door de drukte een onhoudbare situatie ontstaan. De omstandigheden op de terreinen zijn slecht en hier en daar zijn zelfs vechtpartijen uitgebroken, meldt Unite. Voor veel chauffeurs is er helemaal geen plek, waardoor zij niet aan hun verplichte rust toekomen.

‘De overheid kan het parkeerverbod niet zomaar verlengen zonder er direct voor te zorgen dat chauffeurs veilig kunnen parkeren en toegang hebben tot fatsoenlijke voorzieningen’, stelt de vakbond in een verklaring.

Eerder liet ook Logistics UK , een koepelorganisatie met 18.000 leden uit de Britse logistieke keten, al weten tegen verlenging van de noodmaatregelen te zijn.