De maximumprijs van een liter van de brandstof gaat in België donderdag met 17,4 cent omhoog tot 2,0780 euro, meldt de federale overheidsdienst Economie. De accijnsverlaging van afgelopen weekend zorgde nog voor een korting op de literprijs van diesel van 17,5 cent. In Nederland is de gemiddelde adviesprijs van diesel nu 2,284 per liter volgens consumentencollectief UnitedConsumers. Hier worden de accijnzen per 1 april verlaagd met 11 cent op diesel en 17 cent op benzine.

Nederland is een van de tien landen in de Europese Unie waar benzine nog duurder is. De gemiddelde adviesprijs van een liter is hier 2,436 euro. In de overige zeventien EU-landen is benzine de goedkopere brandstof. Dat gold op 28 februari nog maar voor negen lidstaten. Europa is voor diesel meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine, waardoor de dieselprijs over het algemeen harder is gestegen.

Italië greep dinsdag in met een belastingverlaging van 30,5 cent per liter benzine en diesel, waardoor de brandstoffen nu met een prijs van ruim onder de 2 euro weer goedkoper zijn dan voor de oorlog uitbrak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement