Het gaat om een toeslag die varieert tussen de 5 en 24 euro en wordt opgeteld bij de gebruikelijke prijs die wordt gerekend voor het vervoer. Bij de meeste terminals in Rotterdam rekent Metrans een toeslag van 13 euro, die wordt opgeteld bij de gebruikelijke prijs van 160 euro. De toeslag voor het vervoer naar de haven van Antwerpen bedraagt tussen de 21 en 24 euro.

Metrans laat weten dat ze de marktsituatie in de gaten zullen houden en de toeslag per maand zullen aanpassen als dat nodig blijkt. Petr Lanka, commercieel directeur bij Metrans, zegt dat zij verwachten dat in de toekomst meer vervoerders met een dergelijke toeslag zullen moeten gaan werken.

De vervoerder heeft voor de meeste van hun  bestemmingen in Europa al een brandstoftoeslag toegepast die inging per 21 maart. Het bedrijf zegt dat het tot nu toe gaat om een toeslag die gebaseerd is op de eisen van de vrachtvervoerders waarmee zij werken voor het specifiek het vrachtvervoer van en naar de railterminals. De vervoerder houdt de marktsituatie in de gaten en kijkt hiernaast of het nodig is om ook een toeslag in te voeren voor de diesel die voor het treinvervoer nodig is.

Spoorvervoerder Lineas liet enkele weken geleden al weten een dynamische energietoeslag te gaan toepassen op al haar transporten omdat zowel de dieselprijs als de prijs voor elektriciteit sterk was gestegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement