De koop van Müller Fresh Food Logistics voegt volgens Aat van der Meer een ontbrekend puzzelstukje toe aan de Nederlandse activiteiten van Dachser. Terwijl het Duitse logistieke bedrijf in een aantal landen al langer over een volwassen netwerk voor foodlogistiek beschikte, bediende Dachser deze markt in ons land tot nu toe via agenten. Van der Meer: ‘We waren daarom op zoek naar uitbreiding. In België hebben we samen met een partner zelf een nieuwe foodtak opgezet. In Nederland werkten we al geruime tijd samen met Müller. Op een zeker moment zijn we daarover in gesprek gegaan en hebben we elkaar gevonden. Ik denk dat de overname voor beide partijen op een goed moment kwam’.Dachser heeft zich georganiseerd in twee divisies: Dachser Air & Sea Logistics en Dachser Road Logistics. Onder die laatste tak vallen de foodactiviteiten, die het bedrijf met de overname van Müller in de Benelux nu flink uitbreidt. Met de overname krijgt Dachser toegang tot het fijnmazige distributienetwerk van Müller. Op zijn beurt kan Müller op het gebied van exportgroupage profiteren van de mogelijkheden die Dachser biedt, zegt Van der Meer: ‘Op dat gebied verwacht ik de komende jaren zeker nog een spurt.’

Chauffeurs

Müller, opgericht in 1938 in Holten, heeft vijf vestigingen in Nederland en een in Tsjechië. Het bedrijf noteerde in 2021 een omzet van 90 miljoen euro. De koelvervoerder telt 770 medewerkers, waardoor Dachser in Nederland groeit naar een personeelsbestand van 1.300 medewerkers. Daaronder zijn ook de vierhonderd vrachtwagenchauffeurs van Müller, die meegaan naar het nieuwe moederbedrijf. Daarmee maken chauffeurs voor het eerst een aanzienlijk deel uit van het Dachser-personeelsbestand.

Ook het Müller-wagenpark met 350 trucks en 400 trailers is onderdeel van de overname. Hoewel volgens Van der Meer niet helemaal nieuw voor Dachser – het bedrijf beschikt in bijvoorbeeld België ook over een aantal eigen voertuigen en chauffeurs – is er wel sprake van een trend. ‘Ook in andere landen gaan we meer terug naar het werken met eigen trekkers en chauffeurs. Met de koop van Müller maken we daarin nu een mooie stap.’

Toch neemt Dachser niet volledig afscheid van het ‘asset-lightmodel’, verzekert Van der Meer.  Het is niet zo dat we het roer omgooien. We kijken wat de beste mogelijkheden zijn voor de toekomst. Daarin gaan we toe naar een mix van eigen vervoer en een deel dat via de chartermarkt gaat. Asset-light is niet meer heilig, maar het blijft wel aantrekkelijk.’

Enorme problemen

Met het oog op de arbeidsmarkt wordt de strategie de komende jaren steeds belangrijker, verwacht Van der Meer. Hoewel het Dachser op dit moment nog lukt om voldoende goede charters te vinden, ziet de directeur voor de toekomst problemen ontstaan. ‘Veel chauffeurs werken al jarenlang voor Dachser, maar je ziet duidelijk de vergrijzing in het gilde. tegelijkertijd is er te weinig aanwas van jonge mensen. Voor hen is het blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg. Dat baart mij zorgen.’

De koop van Müller past volgens Van der Meer in de acquisitie-aanpak van Dachser. Het concern mikt op overnames van partijen met een vergelijkbare structuur en bedrijfscultuur. ‘Dan kom je al snel uit bij ondernemingen die, net als wij, familiebedrijven zijn’, zegt hij. ‘Als we een overname doen, is dat altijd een bedrijf dat we al kennen en waarmee we hebben samengewerkt. Als een onderneming niet bij ons past, kun je in de integratie enorme problemen tegenkomen.’

Terwijl Van der Meer in Nederland voorlopig geen grote nieuwe overnames verwacht, zijn er volgens hem binnen de Europese organisatie nog wel wat geografische ‘witte vlekken’ waar Dachser zijn dekking zou willen uitbreiden. ‘De economie gaat steeds verder Oost-Europa in. Waar we zelf nog niet zitten, willen we altijd kijken wat de mogelijkheden zijn, zoals in landen als Bulgarije. Maar dat zijn prille plannen.’ Eerder nam Dachser al bedrijven over in Ierland en Spanje. In Italië werkt het bedrijf samen met een vaste partner.

Overnachten

Dachser beschikt in Nederland over twee grote loodsen voor contractlogistiek, in Waddinxveen en Zevenaar. Om het voor chauffeurs en charters aantrekkelijk te maken om te werken voor Dachser, zet het concern sinds enige tijd in op betere faciliteiten op die locaties. In Zevenaar moet een truckparking met voorzieningen komen waar truckers kunnen overnachten. Van der Meer: ‘In het verleden konden chauffeurs overal wel een parkeerplek vinden, maar we zien dat die mogelijkheden steeds beperkter worden. In Waddinxveen beschikken we al over een accommodatie en dat concept willen we kopiëren naar Zevenaar.  Het mooiste zou zijn als dat in het verlengde kan van onze terminal, maar daarover moeten we nog in de slag met de gemeente.’

Door de enorme vraag naar opslagruimte zit Dachser al enige tijd aan zijn maximale capaciteit. Om die reden is het bedrijf naarstig op zoek naar uitbreiding. Op de locatie in Waddinxveen beschikt Dachser over warehouses van 17.000, 7.000 en 6.200 vierkante meter, waarvan de grootste in het tweede kwartaal van dit jaar wordt uitgebreid met 10.000 vierkante meter. In Zevenaar heeft Dachser eveneens 10.000 vierkante meter gehuurd en zijn er plannen om de crossdockterminal uit te breiden met honderd deuren.

Derde vestiging

Om de druk verder te verlichten, mikte Dachser tot voor kort op een derde vestiging. ‘Die plannen hebben we voorlopig in de ijskast moeten zetten’, vertelt Van der Meer. ‘We hebben best wel wat plannen, maar het wordt steeds lastiger om die ook te realiseren. Het is heel lastig om grond te verkrijgen. Als dat al lukt, is het vaak lastig om toestemming te krijgen om daarop iets te bouwen wat voldoet aan onze eisen. We hebben op dit moment gekozen voor een andere strategie. We gaan onze bestaande panden dusdanig vergroten dat we de komende vijf tot zeven jaar niet meer tegen capaciteitsproblemen aanlopen. Die tijd gebruiken we dan om te kijken of we in het noorden of zuiden van Nederland alsnog een uitbreiding kunnen doen in de vorm van een nieuwe vestiging’.

Recordwinst

Dachser telt wereldwijd 31.800 werknemers, verspreid over 376 vestigingen in 42 landen. De omzet bedroeg in 2021 7,1 miljard euro. In datzelfde boekjaar wist het bedrijf een recordwinst van 403 miljoen euro (+80%) te behalen. Het bedrijfsresultaat kwam voor het familiebedrijf uit op bijna 572 miljoen euro, een toename van ruim 72%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement