Dat voorspellen brancheorganisatie Bovag en adviesbureau KPMG in de Toekomstvisie van de Nederlandse truckmarkt.

In de Nederlandse truckbranche zijn nog maar weinig nieuwe toetreders, zoals dat in de personenautobranche wel het geval is. Met name nieuwe Aziatische merken doen daar op grote schaal hun intrede. Op de Nederlandse truckmarkt is daar nu ook geen capaciteit voor, stellen de onderzoekers. Niet in mensen en niet in panden.

Volgens Bovag en KPMG doet zich in het onderhoud van nieuwe vrachtwagens een volgend probleem op. ‘De universele truckonderhoudsbedrijven zijn vol bezet en hebben twijfels om hun universele identiteit op te geven door een nieuw merk te gaan voeren’, is in de toekomstvisie te lezen.

Werkplaatsen onder druk

Truckdealers met een werkplaats voor dieseltrucks lopen een risico als transportbedrijven massaal overstappen op elektrische trucks. Volgens Bovag en KPMG zijn truckdealers al volop bezig voor te sorteren op die toekomst. ‘Een deel zoekt het in specialisatie, met name in diensten rond de truck zoals laadinfrastructuur en energielevering. Een andere vorm van differentiatie is verbreding van de voertuigsegmenten waarmee de dealer de markt betreedt. Denk aan bestelwagens, bussen of gebruikte trucks.’

Andere dealers doen aan volledige ontzorging en nemen het hele aankoop- en opbouwproces van vrachtwagens op zich.

Agentuurmodel

Het agentuurmodel, waarbij een dealer alleen nog als bemiddelaar tussen de klant en fabrikant fungeert, zien Bovag en KPMG niet snel doorbreken in de truckmarkt. ‘Dat heeft ermee te maken dat een truck die de productielijn afrolt nog altijd naar de wensen van de klant moet worden aangepast. En daarvoor is een goede relatie met dealers en opbouwers noodzaak.’ Fabrikanten van personenauto’s hanteren dit model wel steeds vaker.

Helemaal onmogelijk is het niet voor nieuwe merken om tot de Nederlandse markt toe te treden. ‘Niet uit te sluiten valt dat nieuwe merken gebruik willen maken van bestaande capaciteit. Dus van dealers die er dan een merk bij gaan doen. Of pakweg van personenautodealers’, schrijven de opstellers van het rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement