In plaats van 12.000 vacatures stonden er in het vierde kwartaal van 2022 ongeveer 8.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeur open, blijkt uit de meest recente data. Ook de piek in vacatures in Q1 van 2021 die in eerdere Sectormonitoren werd beschreven, lag in werkelijkheid een stuk lager. In plaats van gemiddeld zo’n 9.000 vacante arbeidsplaatsen, ging het volgens de nieuwe data eerder om 5.200 vacatures.

Sectorinstituut Transport en Logistiek maakte jarenlang gebruik van week- en maandcijfers van vacatures van het UWV, maar die bleken onnauwkeurig. ‘Het UWV raadde ons aan die cijfers niet langer te gebruiken’ zegt Karin Schoneveld, manager marketing en innovatie bij STL. ‘De ene maand hadden we 14.000 vacatures en de volgende maand 23.000. Dat vonden we opvallend. Voor de week- en maandcijfers blijkt het UWV een andere methode van dataverzameling te hanteren die minder nauwkeurig is.’

De nieuwe methode baseert zich op kwartaalcijfers die het UWV verzamelt. Volgens Schoneveld laten de nieuwe cijfers een ‘reële schatting’ zien. De nieuwe data bevestigt wel het beeld dat het aantal vacatures sinds de coronacrisis toenam. Het aantal steeg van 3.950 in Q1 2020 tot 5.200 een jaar later. Het hoogtepunt lag in het eerste kwartaal van 2022, toen er 8.400 vacatures voor vrachtwagenchauffeur openstonden.

Belemmering

Hoe groot het chauffeurstekort op dit moment is, is nog onbekend. Het UWV is bezig met het verwerken van de data van het eerste kwartaal van 2023. Naar verwachting komen de gegevens eind juni beschikbaar.

Duidelijk is wel dat het aantal transporteurs dat personeelstekort als grootste belemmering ervaart, afneemt. In het begin van het tweede kwartaal van 2022 noemde 52% van de ondervraagde bedrijven het tekort als grootste zorg. Begin Q2 2023 was dat afgenomen tot 40% van de ondervraagden.

STL publiceert iedere maand een Sectormonitor in opdracht van TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van STL en wordt gefinancierd door SOOB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement