Logistieke Alliantie roept kabinet op niet te bezuinigen op infrastructuur

hoogst onverstandig

De logistieke Alliantie, waar verschillende partijen uit de transportsector bij zijn aangesloten, roept het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op besparen, maar volgens de brancheorganisaties is dat hoogst onverstandig.

Foto: Shutterstock

De Logistieke Alliantie bestaat uit 16 partijen uit de transportsector, waaronder Evofenedex, Koninklijke Binnenvaart Nederland, TLN, Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en ProRail. De sector komt met deze oproep naar aanleiding van een debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, dat deze woensdag plaatsvindt en waarin naar verwachting ook de huidige bezuinigingsplannen worden besproken.

De brancheorganisaties wijzen erop dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat 2 miljard euro uit het zogeheten Mobiliteitsfonds wil snijden. ‘Hoe de bezuiniging vorm krijgt, is nog onduidelijk. Het is dan ook teleurstellend dat er geen gesprek tussen het ministerie en de Logistieke Alliantie heeft plaatsgevonden over de verdere uitwerking’, stellen de belangenorganisaties.

Stikstof

De Alliantie zegt er tot op zekere hoogte nog wel begrip voor te hebben dat sommige projecten gepauzeerd worden vanwege de stikstofproblematiek. Desondanks noemt de organisatie de huidige plannen ‘een hard gelag voor transport-, handels- en productiebedrijven die voor het vervoer van producten, goederen en grondstoffen moeten kunnen vertrouwen op een goede en betrouwbare infrastructuur’.

‘We hebben de komende jaren een enorme maatschappelijke uitdaging om onze infrastructuur op orde te krijgen en het achterstallig onderhoud weg te werken’, benadrukt voorzitter Elisabeth Post bovendien.

De alliantie waarschuwde eerder ook al voor grote economische schade door tekortkomingen in de infrastructuur en benadrukte dat uitstel van projecten niet mag leiden tot afstel. Volgens de organisaties kwam deze schadepost vorig jaar uit op 1,7 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Logistieke Alliantie roept kabinet op niet te bezuinigen op infrastructuur | NT

Logistieke Alliantie roept kabinet op niet te bezuinigen op infrastructuur

hoogst onverstandig

De logistieke Alliantie, waar verschillende partijen uit de transportsector bij zijn aangesloten, roept het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op besparen, maar volgens de brancheorganisaties is dat hoogst onverstandig.

Foto: Shutterstock

De Logistieke Alliantie bestaat uit 16 partijen uit de transportsector, waaronder Evofenedex, Koninklijke Binnenvaart Nederland, TLN, Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en ProRail. De sector komt met deze oproep naar aanleiding van een debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, dat deze woensdag plaatsvindt en waarin naar verwachting ook de huidige bezuinigingsplannen worden besproken.

De brancheorganisaties wijzen erop dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat 2 miljard euro uit het zogeheten Mobiliteitsfonds wil snijden. ‘Hoe de bezuiniging vorm krijgt, is nog onduidelijk. Het is dan ook teleurstellend dat er geen gesprek tussen het ministerie en de Logistieke Alliantie heeft plaatsgevonden over de verdere uitwerking’, stellen de belangenorganisaties.

Stikstof

De Alliantie zegt er tot op zekere hoogte nog wel begrip voor te hebben dat sommige projecten gepauzeerd worden vanwege de stikstofproblematiek. Desondanks noemt de organisatie de huidige plannen ‘een hard gelag voor transport-, handels- en productiebedrijven die voor het vervoer van producten, goederen en grondstoffen moeten kunnen vertrouwen op een goede en betrouwbare infrastructuur’.

‘We hebben de komende jaren een enorme maatschappelijke uitdaging om onze infrastructuur op orde te krijgen en het achterstallig onderhoud weg te werken’, benadrukt voorzitter Elisabeth Post bovendien.

De alliantie waarschuwde eerder ook al voor grote economische schade door tekortkomingen in de infrastructuur en benadrukte dat uitstel van projecten niet mag leiden tot afstel. Volgens de organisaties kwam deze schadepost vorig jaar uit op 1,7 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement