De huidige directeur, de Duitser Michael Lohscheller, vertrekt per direct. Volgens Nikola gaat Lohscheller terug naar Europa wegens gezondheidsproblemen in de familie.

Lohscheller was sinds februari 2022 ceo bij Nikola, toen hij Mark Russell opvolgde. Russell was op zijn beurt aangesteld na het vertrek van de omstreden oprichter Trevor Milton. Milton werd in oktober 2022 veroordeeld wegens fraude. Hij zou investeerders op het verkeerde been hebben gezet, onder meer door resultaten van Nikola’s elektrische trucks aan te dikken. Milton gaat mogelijk voor meerdere jaren de gevangenis in.

Onder Lohscheller deed Nikola afstand van de Europese joint-venture met Iveco en staakte het de activiteiten van batterijproducent Romeo Power. In juni zette Nikola bovendien een kwart van het personeel op straat wegens bezuinigingen.

Kwartaalcijfers

Vrijdag presenteerde Nikola ook de resultaten van het tweede kwartaal. De truckbouwer leed net als voorgaande kwartalen flinke verliezen. Het nettoverlies bedroeg 217,8 miljoen dollar in Q2. Dat is meer dan een jaar eerder, toen Nikola bijna 173 miljoen dollar verlies leed.

In het tweede kwartaal bouwde Nikola 33 elektrische vrachtwagens en leverde er 45 op. Dat zijn er minder dan een jaar eerder. De productie lag afgelopen kwartaal enige tijd stil om de fabriek klaar te maken voor waterstoftrucks. Inmiddels laat Nikola op social media weten dat de eerste vrachtwagens op waterstof in de maak zijn. Ze worden naar verwachting nog dit jaar opgeleverd.

Productielocatie van waterstoftrucks van Nikola
Productielocatie van waterstoftrucks van Nikola. Foto: Nikola

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement