50 miljoen voor elektrische binnenvaart

Nationaal Groeifonds

Zero Emission Services (ZES) heeft 50 miljoen euro gekregen uit het Nationaal Groeifonds voor vergroening van de binnenvaart. Met het geld gaat het bedrijf 75 batterijcontainers, 14 oplaadstations en 45 geëlektrificeerde binnenvaartschepen ontwikkelen.

Alphenaar

ZES is een aanbieder van producten en diensten voor zero-emissie varen, zoals batterijcontainers die in binnenvaartschepen worden gebruikt. Het bedrijf ontvangt via het Nationaal Groeifonds een investering voor de versnelde invoer van hun systeemoplossing voor de binnenvaart.

Dankzij de investeringen gaan schippers straks alleen betalen voor het gebruik van de batterijcontainers. ZES investeert in de productie ervan. ‘Ook kunnen er met de steun publiek toegankelijke laadstations gerealiseerd worden aan enkele cruciale vaarroutes voor de binnenvaart in Nederland’, licht ZES-directeur Bart Hoevenaars toe. Doordat de miljoenen uit het Groeifonds naar zowel batterijen als opladers als schepen gaat, wordt ‘het bekende kip-ei probleem voor groen transport’ doorbroken, zegt hij.

ZES redeneert dat de investering op al die vlakken noodzakelijk is om een doorbraak richting zero-emissie te bereiken. ‘ZESpacks kunnen niet gebruikt worden zonder schepen met een elektrische aandrijflijn en zonder laadinfrastructuur kunnen ze niet worden opgeladen.’

Verwisselbare batterij

‘De Alphenaar’ van vervoerder CCT vaart sinds september vorig jaar met het systeem van verwisselbare energiecontainers. Het schip vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor Heineken.

ZES rekent voor dat als er in Nederland volledig wordt overgestapt op zero-emissie binnenvaartschepen zal dit cumulatief tot 2050 6,6 megaton CO2 besparen en tot wel 17.500 ton aan NOx. Het gebruik van de ZESpacks verhoogt daarnaast de inpasbaarheid van zon- en windparken, doordat zij opgewekte energie kunnen opslaan tot het moment dat de energie daadwerkelijk gevraagd wordt.

Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro uit voor projecten. Met de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens heeft Nederland zich gecommitteerd aan de doelstelling om in 2030 de CO2-emissies van de Nederlandse binnenvaartvloot met 40% tot 50% te reduceren ten opzichte van 2015. Er moeten in dat jaar ook minimaal 150 schepen zero-emissie varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

50 miljoen voor elektrische binnenvaart | NT

50 miljoen voor elektrische binnenvaart

Nationaal Groeifonds

Zero Emission Services (ZES) heeft 50 miljoen euro gekregen uit het Nationaal Groeifonds voor vergroening van de binnenvaart. Met het geld gaat het bedrijf 75 batterijcontainers, 14 oplaadstations en 45 geëlektrificeerde binnenvaartschepen ontwikkelen.

Alphenaar

ZES is een aanbieder van producten en diensten voor zero-emissie varen, zoals batterijcontainers die in binnenvaartschepen worden gebruikt. Het bedrijf ontvangt via het Nationaal Groeifonds een investering voor de versnelde invoer van hun systeemoplossing voor de binnenvaart.

Dankzij de investeringen gaan schippers straks alleen betalen voor het gebruik van de batterijcontainers. ZES investeert in de productie ervan. ‘Ook kunnen er met de steun publiek toegankelijke laadstations gerealiseerd worden aan enkele cruciale vaarroutes voor de binnenvaart in Nederland’, licht ZES-directeur Bart Hoevenaars toe. Doordat de miljoenen uit het Groeifonds naar zowel batterijen als opladers als schepen gaat, wordt ‘het bekende kip-ei probleem voor groen transport’ doorbroken, zegt hij.

ZES redeneert dat de investering op al die vlakken noodzakelijk is om een doorbraak richting zero-emissie te bereiken. ‘ZESpacks kunnen niet gebruikt worden zonder schepen met een elektrische aandrijflijn en zonder laadinfrastructuur kunnen ze niet worden opgeladen.’

Verwisselbare batterij

‘De Alphenaar’ van vervoerder CCT vaart sinds september vorig jaar met het systeem van verwisselbare energiecontainers. Het schip vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor Heineken.

ZES rekent voor dat als er in Nederland volledig wordt overgestapt op zero-emissie binnenvaartschepen zal dit cumulatief tot 2050 6,6 megaton CO2 besparen en tot wel 17.500 ton aan NOx. Het gebruik van de ZESpacks verhoogt daarnaast de inpasbaarheid van zon- en windparken, doordat zij opgewekte energie kunnen opslaan tot het moment dat de energie daadwerkelijk gevraagd wordt.

Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 20 miljard euro uit voor projecten. Met de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens heeft Nederland zich gecommitteerd aan de doelstelling om in 2030 de CO2-emissies van de Nederlandse binnenvaartvloot met 40% tot 50% te reduceren ten opzichte van 2015. Er moeten in dat jaar ook minimaal 150 schepen zero-emissie varen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement