Provincie Utrecht wil meer transport over water

Modal shift

In de provincie Utrecht moet zoveel mogelijk transport over het water worden gedaan. Zo’n dertig partijen, waaronder bouwbedrijven, retailers, horecaleveranciers, afvalverwerkers en Rijkswaterstaat spraken vorige week met elkaar af om voortaan zoveel mogelijk schepen in te zetten voor transport.

‘Varen waar het kan, rijden als het moet’, is het motto van provincie Utrecht en partners uit de regio als het gaat over duurzaam goederenvervoer over water. Om de leefomgeving schoner te krijgen, moeten de bestaande vaarwagen meer worden gebruikt voor de last mile. Dit is te lezen in de intentieovereenkomst ‘Goederenvervoer over Water provincie Utrecht’, die op 13 april is ondertekend.

In Utrecht liep al een proef met transport via schepen in de binnenstad. Naast de gemeente Utrecht ondertekenden ook Nieuwegein en Stichtse Vecht de intentieovereenkomst.

Het vervoer over water moet bij voorkeur ook nog duurzaam worden gedaan. In de provincie moeten meer walstroompunten komen en plekken waar batterijen omgewisseld kunnen worden, zodat schepen elektrisch kunnen varen. Ook denken de partijen aan tankstations voor waterstof op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Provincie Utrecht wil meer transport over water | NT

Provincie Utrecht wil meer transport over water

Modal shift

In de provincie Utrecht moet zoveel mogelijk transport over het water worden gedaan. Zo’n dertig partijen, waaronder bouwbedrijven, retailers, horecaleveranciers, afvalverwerkers en Rijkswaterstaat spraken vorige week met elkaar af om voortaan zoveel mogelijk schepen in te zetten voor transport.

‘Varen waar het kan, rijden als het moet’, is het motto van provincie Utrecht en partners uit de regio als het gaat over duurzaam goederenvervoer over water. Om de leefomgeving schoner te krijgen, moeten de bestaande vaarwagen meer worden gebruikt voor de last mile. Dit is te lezen in de intentieovereenkomst ‘Goederenvervoer over Water provincie Utrecht’, die op 13 april is ondertekend.

In Utrecht liep al een proef met transport via schepen in de binnenstad. Naast de gemeente Utrecht ondertekenden ook Nieuwegein en Stichtse Vecht de intentieovereenkomst.

Het vervoer over water moet bij voorkeur ook nog duurzaam worden gedaan. In de provincie moeten meer walstroompunten komen en plekken waar batterijen omgewisseld kunnen worden, zodat schepen elektrisch kunnen varen. Ook denken de partijen aan tankstations voor waterstof op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement