In Vlaanderen geldt een algemene elektronische meldplicht voor de hele binnenvaart. Dat betekent dat schippers op de Vlaamse waterwegen reis-, schip- en laadgegevens zich digitaal moeten melden via meldsoftware aan boord en dat vóór aanvang van de reis.

North Sea Port ligt deels in Nederland en deels in België. De haven wil zoveel als mogelijk dezelfde werkwijzen gebruiken in het gehele havengebied. Elektronisch melden is voor de haven daarom de standaard – ook in de Nederlandse wateren. Toch gebeurt dit nog altijd niet in ongeveer een derde van de gevallen.

De gedoogperiode voor aanmelden via de radiokanalen is daarom met een half jaar verlengd tot 1 januari 2024 en er volgen informatie-avonden over de procedure.

Elektronisch melden kan vaak via bestaande software aan boord van een binnenvaartschip, met programma’s zoals RiverGuide, BICS of Containerplanner. De gemelde gegevens worden bovendien automatisch doorgestuurd naar alle vaarwegautoriteiten op de route. Schippers hoeven de gegevens dus maar één keer in te voeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement