Kritiek op dit soort bedrijven spitste zich vaak toe op de nadelen voor de werknemers, maar hun aanpak vormt ook een schoolvoorbeeld van oneerlijke concurrentie voor het bedrijfsleven. Door de regels te omzeilen, kunnen ze goedkoper leveren dan de concurrentie. Dat mag niet, is nu bepaald in een Deliveroo-uitspraak van onze hoogste rechter, de Hoge Raad, die daarmee vakbond FNV gelijk gaf.

De Hoge Raad heeft bevestigd dat de werkelijkheid boven (schijn)­constructies gaat en trekt een simpele conclusie: de bezorgers van Deliveroo waren geen ondernemers, maar gewoon werknemers, met alle rechten en plichten die daarbij horen. In 2018 liet Deliveroo alle bezorgers zichzelf inschrijven bij de KvK als zelfstandig ondernemer en daarom was er geen arbeidsovereenkomst, zo had de maaltijdkoerier zelf betoogd. De praktijk was echter dat alles door Deliveroo werd bepaald.

Door de uitspraak moeten ook andere sectoren met veel zzp’ers, zoals de logistiek, hun werkrelaties nog eens grondig tegen het licht houden. Veel zzp-contracten zijn gewoon arbeidsovereenkomsten met opgebouwde rechten voor arbeidsongeschiktheid en de oude dag. Het kan tot stevige claims leiden die vijf jaar terug kunnen gaan. Een groot risico dat te weinig is ingecalculeerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement