Einde steuntijdperk betekent beperkingen durven loslaten

Commentaar

Met het aangekondigde einde van de coronasteunmaatregelen stopt het tijdperk waarin de overheid voor een groot deel verantwoordelijkheid heeft genomen voor ondernemers die door de coronacrisis werden getroffen. De wetten van de vrije markt gaan nu weer gelden. Dat is een verstandig besluit van het kabinet, mits hiermee wordt voorgesorteerd op het loslaten van vrijwel alle coronabeperkingen.

Mark Rutte voor Rijksoverheid.nl
Foto: Rijksoverheid

De NOW werd anderhalf jaar geleden met stoom en kokend water geïntroduceerd om massale werkloosheid te voorkomen. En van dat laatste is nu totaal geen sprake meer. Sterker nog, er is een schreeuwend tekort aan mensen in de logistiek, zoals in de distributiecentra en de vrachtwagens. Bedrijven die nu nog gesubsidieerd hun mensen thuis op hun handen laten zitten, leggen onnodig beslag op de arbeidspoule, wat ten koste gaat van bedrijven die wel hun eigen broek op kunnen houden.

Je mag ervan uitgaan dat het kabinet met dit besluit de weg plaveit voor het loslaten van vrijwel alle coronabeperkingen. Het kabinet zou daar nu dan ook al meer duidelijkheid over moeten geven, zodat bedrijven zich daar daadwerkelijk op kunnen voorbereiden. Het lijkt erop dat we de komende periode nog moeten leven met een flink aantal besmettingen en een zekere ziekenhuisbezetting door coronapatiënten. Er is weinig reden om aan te nemen dat de huidige aantallen zullen dalen. Die blijven immers al weken stabiel hoog, terwijl de scholen volgende week allemaal weer open zijn. De besmettingscijfers zullen hoogstwaarschijnlijk juist weer toenemen. Te hopen valt dat dit niet leidt tot een toename van het aantal IC-patiënten, want daar zit nog altijd de grootste beperking.

De logistieke sector heeft de afgelopen anderhalf jaar vooral geprofiteerd van het belastinguitstel. Dat is immers een goedkope manier om je liquiditeit op peil te houden als ondernemer, ook als je eigenlijk geen last meer hebt van de coronamaatregelen. Het is tijd dat ook dit weer normaliseert, zodat ondernemers weer kunnen ondernemen zonder hun hand op te houden bij de overheid. En het is ook tijd dat bedrijven die nog altijd last hebben van omzetverlies en die er de afgelopen anderhalf jaar niet in zijn geslaagd om alternatieve omzet te vinden, hier nu een prijs voor gaan betalen. Dan moet het kabinet het echter wel aandurven om hen weer de ruimte te geven hun zaak volledig te openen. En moet het dus een einde durven te maken aan de beperkende maatregelen, iets dat een paar maanden geleden nog behoorlijk misging.

Het kabinet had beter een deel van de 80 miljard euro aan coronasteun kunnen uitgeven aan een opschaling van de intensive care-afdelingen in de ziekenhuizen, zodat we nu met een geruster hart de maatregelen hadden kunnen loslaten. Daar hadden ook ondernemers meer aan gehad dan de huidige hoop dat over enkele weken de samenleving weer helemaal open gaat. Want je blijft het gevoel houden dat het kabinet over twee weken tijdens een persconferentie opeens toch weer een heel andere koers kan aankondigen. Probeer dan je onderneming maar weer eens op korte termijn bij te sturen. Benieuwd dus of het kabinet deze keer wel voet bij stuk durft te houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Einde steuntijdperk betekent beperkingen durven loslaten | NT

Einde steuntijdperk betekent beperkingen durven loslaten

Commentaar

Met het aangekondigde einde van de coronasteunmaatregelen stopt het tijdperk waarin de overheid voor een groot deel verantwoordelijkheid heeft genomen voor ondernemers die door de coronacrisis werden getroffen. De wetten van de vrije markt gaan nu weer gelden. Dat is een verstandig besluit van het kabinet, mits hiermee wordt voorgesorteerd op het loslaten van vrijwel alle coronabeperkingen.

Mark Rutte voor Rijksoverheid.nl
Foto: Rijksoverheid

De NOW werd anderhalf jaar geleden met stoom en kokend water geïntroduceerd om massale werkloosheid te voorkomen. En van dat laatste is nu totaal geen sprake meer. Sterker nog, er is een schreeuwend tekort aan mensen in de logistiek, zoals in de distributiecentra en de vrachtwagens. Bedrijven die nu nog gesubsidieerd hun mensen thuis op hun handen laten zitten, leggen onnodig beslag op de arbeidspoule, wat ten koste gaat van bedrijven die wel hun eigen broek op kunnen houden.

Je mag ervan uitgaan dat het kabinet met dit besluit de weg plaveit voor het loslaten van vrijwel alle coronabeperkingen. Het kabinet zou daar nu dan ook al meer duidelijkheid over moeten geven, zodat bedrijven zich daar daadwerkelijk op kunnen voorbereiden. Het lijkt erop dat we de komende periode nog moeten leven met een flink aantal besmettingen en een zekere ziekenhuisbezetting door coronapatiënten. Er is weinig reden om aan te nemen dat de huidige aantallen zullen dalen. Die blijven immers al weken stabiel hoog, terwijl de scholen volgende week allemaal weer open zijn. De besmettingscijfers zullen hoogstwaarschijnlijk juist weer toenemen. Te hopen valt dat dit niet leidt tot een toename van het aantal IC-patiënten, want daar zit nog altijd de grootste beperking.

De logistieke sector heeft de afgelopen anderhalf jaar vooral geprofiteerd van het belastinguitstel. Dat is immers een goedkope manier om je liquiditeit op peil te houden als ondernemer, ook als je eigenlijk geen last meer hebt van de coronamaatregelen. Het is tijd dat ook dit weer normaliseert, zodat ondernemers weer kunnen ondernemen zonder hun hand op te houden bij de overheid. En het is ook tijd dat bedrijven die nog altijd last hebben van omzetverlies en die er de afgelopen anderhalf jaar niet in zijn geslaagd om alternatieve omzet te vinden, hier nu een prijs voor gaan betalen. Dan moet het kabinet het echter wel aandurven om hen weer de ruimte te geven hun zaak volledig te openen. En moet het dus een einde durven te maken aan de beperkende maatregelen, iets dat een paar maanden geleden nog behoorlijk misging.

Het kabinet had beter een deel van de 80 miljard euro aan coronasteun kunnen uitgeven aan een opschaling van de intensive care-afdelingen in de ziekenhuizen, zodat we nu met een geruster hart de maatregelen hadden kunnen loslaten. Daar hadden ook ondernemers meer aan gehad dan de huidige hoop dat over enkele weken de samenleving weer helemaal open gaat. Want je blijft het gevoel houden dat het kabinet over twee weken tijdens een persconferentie opeens toch weer een heel andere koers kan aankondigen. Probeer dan je onderneming maar weer eens op korte termijn bij te sturen. Benieuwd dus of het kabinet deze keer wel voet bij stuk durft te houden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement