Het moet gezegd dat de eerdere kabinetten van Mark Rutte niet echt doortastend hebben opgetreden. Ze hebben vooral goed op de winkel gepast, maar écht structurele verbeteringen voor de toekomst zijn nauwelijks doorgevoerd de afgelopen tien jaar. Het ontbrak aan duidelijke beleidsvisies op het gebied van bijvoorbeeld de luchtvaart en energieopwekking.

De stikstofkwestie zorgt nog altijd voor veel onduidelijkheid bij nieuwe investeringen. De beschikbaarheid en beprijzing van energie is nog nooit zo onzeker geweest als nu. Het is nog altijd onduidelijk hoe straks de kilometerheffing voor trucks wordt geregeld en wat dat gaat kosten. De inflatie is zeer sterk opgelopen en ondernemers zullen hun prijzen flink moeten verhogen. Schiphol ligt zwaar onder druk van beperkende milieuregels, zonder duidelijk toekomstbeeld. Er is een serieus tekort aan vakmensen in de logistiek en het dossier ‘aanpak schijnzelfstandigheid’ ligt al jaren stil. Bovendien is het coronabeleid er vooral één van hollen en stilstaan, waarbij het soms lijkt alsof het beleid iedere week weer kan veranderen. Ook hier ontbreekt een langetermijnvisie.

In het nieuwe coalitieakkoord staan best verstandige dingen, maar de financiële onderbouwing is nog vaag. Het lijkt erop dat Rutte de komende kabinetsperiode met een grote zak geld alle losse eindjes van de afgelopen tien regeringsjaren aan elkaar wil knopen. De vraag is hoe realistisch dat is, want concrete oplossingsrichtingen ontbreken in de meeste gevallen nog.

Het wordt nu interessant om te zien of het Rutte lukt om met deze forse ministersploeg de belangrijkste dossiers op te lossen en Nederland na een jaar van formeren en stilstand weer in beweging te krijgen. Lukt het niet en gaat het kabinet de komende jaren vooral door met aanmodderen en pleisters plakken, dan kun je je de vraag stellen wat Rutte als langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis nou eigenlijk heeft bereikt. Kortom: Rutte, op het gaspedaal!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement