Op dit moment zijn maar liefst 455.000 mensen in Nederland besmet met het coronavirus. En 1 tot 2 miljoen mensen zitten – zonder dat ze zelf klachten hebben – in quarantaine, bijvoorbeeld omdat een gezinslid corona heeft. Dat thuiszittende quarantaine-leger dreigt de komende weken alleen nog maar verder te groeien vanwege de huidige explosie aan besmettingen. Een onwerkbare situatie, vinden veel werkgevers.

CBL, de brancheorganisatie van de levensmiddelen, waarschuwde vorige week al voor lege schappen als het kabinet de quarantaineregels niet snel versoepelt. België is op dit punt trouwens niet veel soepeler. Port of Antwerp-ceo Jacques Vandermeiren liet weten dat kranen in de Antwerpse haven niet in gebruik zijn omdat er regelmatig een machinist in quarantaine moet. En dat terwijl er ook zonder quarantaineregels al tijden een groot tekort aan dergelijke vaklui was. Ook het tekort aan vrachtwagenchauffeurs dreigt door de quarantaineregels alleen maar verder op te lopen, waardoor complete planningen in de soep kunnen lopen.

De quarantaineregels zijn nu wel wat versoepeld. Zo hoeft een werknemer die werkt in een essentieel bedrijfsproces en die in nauw contact heeft gestaan met iemand die besmet is met corona, toch niet in quarantaine als hij of zij zelf geen klachten heeft. Wel moet zowel de werknemer als de werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de werkgever een zelftest ter beschikking stellen en heeft de werknemer nog steeds de keuze om in quarantaine te gaan en niet naar het werk te komen.

Met een enorme piek aan besmettingen in het vooruitzicht, is het de vraag of dit voldoende gaat zijn. We moeten als maatschappij ernstig rekening houden met een zeer hoog ziekteverzuim de komende weken. Mede omdat half Nederland zijn boosterprik niet heeft gehaald, is het zeer begrijpelijk dat werkgevers hun personeel oproepen om zo snel mogelijk alsnog die booster te nemen. Niet alleen omdat dit de kans op ziekenhuisopname fors vermindert, maar vooral ook omdat met de oplopende besmettingscijfers anders straks de economie vastloopt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement