De Raad heeft bepaald dat Porthos niet gebruik mocht maken van de algemene vrijstelling van stikstofuitstoot tijdens de bouw, omdat die niet voldoet aan Europese wetgeving. Het kabinet heeft die vrijstelling in juli vorig jaar ingevoerd, ondanks waarschuwingen van juridische experts dat dit foefje waarschijnlijk niet houdbaar zou zijn. Die deskundigen hebben gelijk gekregen: met de Porthos-uitspraak ligt de bouwvrijstelling bij het oud papier.

Porthos krijgt nog wel de mogelijkheid om de stikstof-gevolgen specifiek voor het project te laten beoordelen. Sterker nog: uit de uitspraak van de Raad bleek dat die beoordeling er al is, maar te laat in procedure is gebracht. Hoe dat mogelijk is, is een interessante vraag, gelet op het enorme belang van de zaak. De tegenpartij, Johan Vollebroeks Mobilisation for the Environment (MOB), heeft zes weken de tijd om op die individuele beoordeling te reageren.

Vermoedelijk zal Vollebroek nog geen zes seconden over dit besluit na hoeven te denken. Met het opblazen van de PAS-regeling, alweer ruim drie jaar geleden, heeft hij bewezen een geduchte tegenstander te zijn. Hij voelt haarfijn aan hoe het kabinet via ‘geitenpaadjes’ keer op keer tracht om Europese regelgeving te omzeilen. De MOB-aanvoerder zal zijn strijd tegen stikstofuitstoot ongetwijfeld voortzetten.

Porthos is een project van drie zwaargewichten: Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energie Beheer Nederland. Van zulke partijen mag je verwachten dat ze meer dan genoeg kennis en middelen in de strijd kunnen gooien om het project alsnog tot een goed einde te brengen. Maar de RvS-uitspraak maakt duidelijk dat er geen ruimte meer is voor slimmigheidjes.

Porthos zal gewoon moeten aantonen dat de stikstofuitstoot tijdens de bouw van het afvang- en opslagsysteem geen schade aan de natuur toebrengt. De drie partners moeten in staat worden geacht om daar oplossingen voor te bedenken. Wat niet helpt, is de ketelmuziek van sommige brancheorganisaties over hoe erg het allemaal is, ‘dat Nederland op slot gaat’. De uitspraak van de Raad van State is een gegeven dat door klagen niet verandert. Kom liever met ideeën voor oplossingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement