Bedrijfsleven positief over Brexit-plannen Londen

Europese unie

Het bedrijfsleven aan beide kanten van Het Kanaal heeft welwillend gereageerd op de voorstellen die het kabinet van premier Theresa May heeft gedaan voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Theresa May

De vrije goederenhandel tussen het VK en het continent blijft behouden, constateren onder meer de BPA, de organisatie van Britse havens, en MKB Nederland en VNO-NCW. Het VK blijft, op grond van het zogenoemde Witboek van het Britse kabinet, lid van de douane-unie en van de gemeenschappelijke markt, stelt de BPA vast. ‘We verwelkomen de ambities van de premier om een Brexit-overeenkomst te sluiten die de goederenhandel ontziet.’

Douaneregeling

In het witboek wil het VK de eigen douaneregels op één lijn houden met die van de Unie, met een gezamenlijke douaneregeling en onderlinge erkenning van procedures. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor agrarische producten en voor inspecties op het gebied van voedselveiligheid.

De Britse havens wachten af of de Europese Unie met de voorstellen van Londen zal instemmen. De organisatie wijst erop dat die voorstellen ook grote voordelen hebben voor havens op het Europese vasteland en voor de gehele onderlinge handel.

Volgens de Nederlandse ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB toont het witboek aan dat premier May de ‘zorgen die bij bedrijven leven’ over Brexit ‘serieus neemt’. Wel waarschuwen ze dat de ’tijd dringt’. Het is bijvoorbeeld de vraag of alle voorstellen uit Londen ook uitvoerbaar zijn. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties ontstaan als het VK en de EU verschillende douanetarieven zouden invoeren.

Overgangstermijn

De organisaties veronderstellen dat als Brussel akkoord gaat met de voorstellen uit Londen alles tot 2021 mogelijk bij hetzelfde blijft. De Unie en het VK zijn het namelijk min of meer eens over een overgangstermijn van twee jaar a de officiële uittreding eind maart volgend jaar. Maar MKB en VNO-NCW raden hun leden wel aan voorlopig op een ‘hard Brexit’ voorbereid te blijven.

Tijdens zijn bezoek, donderdag en vrijdag, aan het Verenigd Koninkrijk heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, een steen in de Britse politieke vijver gegooid. Trump keerde zich tegen de Brexit-plannen van May en haar kabinet en beweerde dat May van zijn ‘adviezen’ geen notie heeft genomen.

De Amerikaanse president gaf enkele interviews af aan populaire Britse media. Daarin kwam het tot een regelrecht affront jegens zijn gastvrouw. Volgens Trump zou Boris Johnson, een voorstander van een harde Brexit en onlangs afgetreden als minister van buitenlandse zaken, een ‘uitstekende’ Britse premier zijn.

Trump dreigde ook dat als het witboek van Londen wordt uitgevoerd de Verenigde Staten niet bereid zouden zijn tot gunstige handelsakkoorden met het VK. Dat is overigens ook helemaal niet nodig, want via de EU onderhoudt het VK allang zulke akkoorden met onder andere de VS.  Trump’s inmenging in een ‘binnenlandse aangelegenheid’ domineerde vanmorgen de Britse media.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bedrijfsleven positief over Brexit-plannen Londen | NT

Bedrijfsleven positief over Brexit-plannen Londen

Europese unie

Het bedrijfsleven aan beide kanten van Het Kanaal heeft welwillend gereageerd op de voorstellen die het kabinet van premier Theresa May heeft gedaan voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Theresa May

De vrije goederenhandel tussen het VK en het continent blijft behouden, constateren onder meer de BPA, de organisatie van Britse havens, en MKB Nederland en VNO-NCW. Het VK blijft, op grond van het zogenoemde Witboek van het Britse kabinet, lid van de douane-unie en van de gemeenschappelijke markt, stelt de BPA vast. ‘We verwelkomen de ambities van de premier om een Brexit-overeenkomst te sluiten die de goederenhandel ontziet.’

Douaneregeling

In het witboek wil het VK de eigen douaneregels op één lijn houden met die van de Unie, met een gezamenlijke douaneregeling en onderlinge erkenning van procedures. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor agrarische producten en voor inspecties op het gebied van voedselveiligheid.

De Britse havens wachten af of de Europese Unie met de voorstellen van Londen zal instemmen. De organisatie wijst erop dat die voorstellen ook grote voordelen hebben voor havens op het Europese vasteland en voor de gehele onderlinge handel.

Volgens de Nederlandse ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB toont het witboek aan dat premier May de ‘zorgen die bij bedrijven leven’ over Brexit ‘serieus neemt’. Wel waarschuwen ze dat de ’tijd dringt’. Het is bijvoorbeeld de vraag of alle voorstellen uit Londen ook uitvoerbaar zijn. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties ontstaan als het VK en de EU verschillende douanetarieven zouden invoeren.

Overgangstermijn

De organisaties veronderstellen dat als Brussel akkoord gaat met de voorstellen uit Londen alles tot 2021 mogelijk bij hetzelfde blijft. De Unie en het VK zijn het namelijk min of meer eens over een overgangstermijn van twee jaar a de officiële uittreding eind maart volgend jaar. Maar MKB en VNO-NCW raden hun leden wel aan voorlopig op een ‘hard Brexit’ voorbereid te blijven.

Tijdens zijn bezoek, donderdag en vrijdag, aan het Verenigd Koninkrijk heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, een steen in de Britse politieke vijver gegooid. Trump keerde zich tegen de Brexit-plannen van May en haar kabinet en beweerde dat May van zijn ‘adviezen’ geen notie heeft genomen.

De Amerikaanse president gaf enkele interviews af aan populaire Britse media. Daarin kwam het tot een regelrecht affront jegens zijn gastvrouw. Volgens Trump zou Boris Johnson, een voorstander van een harde Brexit en onlangs afgetreden als minister van buitenlandse zaken, een ‘uitstekende’ Britse premier zijn.

Trump dreigde ook dat als het witboek van Londen wordt uitgevoerd de Verenigde Staten niet bereid zouden zijn tot gunstige handelsakkoorden met het VK. Dat is overigens ook helemaal niet nodig, want via de EU onderhoudt het VK allang zulke akkoorden met onder andere de VS.  Trump’s inmenging in een ‘binnenlandse aangelegenheid’ domineerde vanmorgen de Britse media.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement