Commentaar: Den Haag aan zet in kwestie zzp-personeel

Online platforms

Moet ook de logistieke sector zich schrap zetten voor zzp-platforms? Nu de rechter heeft bepaald dat bij de ­freelance maaltijdbezorgers van platform Deliveroo geen sprake is van verkapte loondienst in de huidige wetgeving, stijgt de opkomst van de platform-zzp’er verder.

Voor werkgevers lijkt het een ideale situatie. Freelancers hoef je namelijk niet door te betalen bij ziekte. En als er even minder klanten zijn, dalen de loonkosten evenredig. Deliveroo vindt het ook handig dat het bij zzp-inhuur niet gehouden is aan de wettelijke norm om minimaal drie uur loon uit te betalen per oproep. Alle zaken die vroeger vielen onder ‘werkgeversrisico’, worden afgewenteld op de freelancers. Dat scheelt een hoop geld.

Vrees voor uitbuiting

Het is te hopen voor zzp’ers die werken via apps als Deliveroo dat de arbeidsmarkt nog heel wat jaren krap blijft. Dat dwingt de platforms om in ieder geval de beloningen fatsoenlijk te houden, omdat er anders niemand voor hen aan de slag gaat. Het kabinet erkent de vrees voor uitbuiting en wil de arbeidsrechtelijke positie van dergelijke ‘platform-zzp’ers’ versterken. Maar vooralsnog lijkt dat ijdele hoop.

Het plan is om per 1 januari 2020 een nieuwe wet te laten ingaan die zzp-personeel beter beschermt. Den Haag spreekt bijvoorbeeld over een minimumtarief per uur. Dat rijmt echter niet met het Europese verbod op kartelafspraken. Er is immers geen concurrentie op prijs mogelijk als de overheid ondernemingen – en dat zijn zzp’ers – een minimumprijs oplegt voor het leveren van hun dienst. Stel je voor dat de Nederlandse overheid een minimumtarief voor het organiseren of uitvoeren van transport in zou stellen.

Vrijheid

De rechter hecht bij zijn beoordeling veel waarde aan de vrijheid van de Deliveroo-bezorger om zijn eigen werktijden te bepalen en de mogelijkheid ieder moment af te zeggen. Ook mag hij in kleding van de concurrent maaltijden bezorgen. En de verdiensten zouden hoger liggen dan wanneer hij in loondienst was gebleven. Volgens de rechter zijn er daardoor geen onaanvaardbare gevolgen. ‘Wanneer het ongewenst wordt geacht dat werkplatforms als Deliveroo dergelijke overeenkomsten aanbieden, zal de wetgever daartegen maatregelen moeten treffen’, luidt zijn advies.

Den Haag is nu aan zet. Wanneer er geen paal en perk aan de inhuur van zzp’ers door dergelijke platforms wordt gesteld, kunnen ook andere sectoren zich hiervoor gaan opmaken. Er zijn bijvoorbeeld ook al zzp-schoonmakers in te huren via Helpling. En zzp-horecapersoneel via Temper. Het staat iedereen met een kvk-registratie vrij om zich als freelancer te laten inhuren. Benieuwd wanneer we de eerste zzp-orderpickers of zzp-havenarbeiders kunnen boeken via een app.

Lees ook: Koerier mag werken met freelancers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Commentaar: Den Haag aan zet in kwestie zzp-personeel | NT

Commentaar: Den Haag aan zet in kwestie zzp-personeel

Online platforms

Moet ook de logistieke sector zich schrap zetten voor zzp-platforms? Nu de rechter heeft bepaald dat bij de ­freelance maaltijdbezorgers van platform Deliveroo geen sprake is van verkapte loondienst in de huidige wetgeving, stijgt de opkomst van de platform-zzp’er verder.

Voor werkgevers lijkt het een ideale situatie. Freelancers hoef je namelijk niet door te betalen bij ziekte. En als er even minder klanten zijn, dalen de loonkosten evenredig. Deliveroo vindt het ook handig dat het bij zzp-inhuur niet gehouden is aan de wettelijke norm om minimaal drie uur loon uit te betalen per oproep. Alle zaken die vroeger vielen onder ‘werkgeversrisico’, worden afgewenteld op de freelancers. Dat scheelt een hoop geld.

Vrees voor uitbuiting

Het is te hopen voor zzp’ers die werken via apps als Deliveroo dat de arbeidsmarkt nog heel wat jaren krap blijft. Dat dwingt de platforms om in ieder geval de beloningen fatsoenlijk te houden, omdat er anders niemand voor hen aan de slag gaat. Het kabinet erkent de vrees voor uitbuiting en wil de arbeidsrechtelijke positie van dergelijke ‘platform-zzp’ers’ versterken. Maar vooralsnog lijkt dat ijdele hoop.

Het plan is om per 1 januari 2020 een nieuwe wet te laten ingaan die zzp-personeel beter beschermt. Den Haag spreekt bijvoorbeeld over een minimumtarief per uur. Dat rijmt echter niet met het Europese verbod op kartelafspraken. Er is immers geen concurrentie op prijs mogelijk als de overheid ondernemingen – en dat zijn zzp’ers – een minimumprijs oplegt voor het leveren van hun dienst. Stel je voor dat de Nederlandse overheid een minimumtarief voor het organiseren of uitvoeren van transport in zou stellen.

Vrijheid

De rechter hecht bij zijn beoordeling veel waarde aan de vrijheid van de Deliveroo-bezorger om zijn eigen werktijden te bepalen en de mogelijkheid ieder moment af te zeggen. Ook mag hij in kleding van de concurrent maaltijden bezorgen. En de verdiensten zouden hoger liggen dan wanneer hij in loondienst was gebleven. Volgens de rechter zijn er daardoor geen onaanvaardbare gevolgen. ‘Wanneer het ongewenst wordt geacht dat werkplatforms als Deliveroo dergelijke overeenkomsten aanbieden, zal de wetgever daartegen maatregelen moeten treffen’, luidt zijn advies.

Den Haag is nu aan zet. Wanneer er geen paal en perk aan de inhuur van zzp’ers door dergelijke platforms wordt gesteld, kunnen ook andere sectoren zich hiervoor gaan opmaken. Er zijn bijvoorbeeld ook al zzp-schoonmakers in te huren via Helpling. En zzp-horecapersoneel via Temper. Het staat iedereen met een kvk-registratie vrij om zich als freelancer te laten inhuren. Benieuwd wanneer we de eerste zzp-orderpickers of zzp-havenarbeiders kunnen boeken via een app.

Lees ook: Koerier mag werken met freelancers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement