In mei steeg de export met net geen 28 procent. Economen hadden in doorsnee gerekend op een toename van 23 procent in juni.

Wereldwijd is de vraag naar producten van Chinese makelij tijdens de coronapandemie enorm toegenomen, zoals medische hulpmiddelen en elektronica voor thuiswerken. Tegelijkertijd had de industrie in veel andere delen van de wereld nog te kampen met de effecten van de coronapandemie, terwijl die in China alweer terug op niveau was.

Maar nu het economisch herstel ook buiten China goeddeels is ingezet, verwachten experts dat de export van de Volksrepubliek minder hard zal stijgen dan de voorbije maanden. Naast de grondstoffenschaarste zorgen ook flink hogere vervoerskosten voor een obstakel. Daarnaast neemt de productiecapaciteit buiten China toe, waardoor de wereld minder afhankelijk zou moeten zijn van de Chinese industrie.

Volgens econoom Zhou Hao van Commerzbank heeft de toename van de Chinese export vooral te maken met sterke prijsstijgingen. Zo is ijzererts veel duurder geworden en die hogere kosten worden doorberekend bij de exportprijzen.

Ook de Chinese import steeg hard. Volgens de douane ging het om een toename van 36,7 procent. Een maand eerder was er een nog sterkere stijging van ruim 51 procent. Het handelsoverschot stond in juni op 51,5 miljard dollar. Dat is het grootste overschot sinds januari.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement