Afzetprijzen industrie zakken voor vierde maand op rij

-7,7%

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in juli gemiddeld 7,7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de vierde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 7,2 procent.

Foto: Shutterstock

In april lieten de prijzen al voor het eerst in ruim twee jaar een daling zien. In die maand bedroeg de prijsdaling 2,4 procent. Sinds juli 2022 laat de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

De afzetprijzen van de industrie hangen vooral nauw samen met de olieprijzen en die zijn afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in juli ruim 72 euro. Dat was 29 procent minder dan een jaar eerder. In juni kostte een vat Brent-olie zo’n 69 euro, ofwel ruim 37 procent minder dan een jaar eerder.

In de helft van de bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juli wel hoger dan een jaar eerder. Vooral in de autosector en machine-industrie namen de prijzen toe. Producten in de aardolie-industrie waren echter ruim 28 procent goedkoper dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met bijna 23 procent door de lagere olieprijzen.

Vertrouwen ook omlaag

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in augustus voor de vijfde maand op rij afgenomen. Dat komt volgens het CBS doordat ondernemers vooral negatiever zijn over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder positief over hun orderportefeuille en negatiever over de voorraden gereed product.

De index die het vertrouwen meet ging van 0,1 in juli naar min 2,2 in augustus, aldus het CBS. Voor het eerst na 2020 hadden negatieve producenten daarmee de overhand op positieve producenten. In juli nam het vertrouwen al af tot het laagste niveau sinds maart 2021.

Het producentenvertrouwen ligt daarmee ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 1,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In bijna alle branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen deze maand. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren opnieuw het meest negatief.

Afzetprijzen industrie zakken voor vierde maand op rij | NT

Afzetprijzen industrie zakken voor vierde maand op rij

-7,7%

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in juli gemiddeld 7,7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de vierde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 7,2 procent.

Foto: Shutterstock

In april lieten de prijzen al voor het eerst in ruim twee jaar een daling zien. In die maand bedroeg de prijsdaling 2,4 procent. Sinds juli 2022 laat de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

De afzetprijzen van de industrie hangen vooral nauw samen met de olieprijzen en die zijn afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in juli ruim 72 euro. Dat was 29 procent minder dan een jaar eerder. In juni kostte een vat Brent-olie zo’n 69 euro, ofwel ruim 37 procent minder dan een jaar eerder.

In de helft van de bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juli wel hoger dan een jaar eerder. Vooral in de autosector en machine-industrie namen de prijzen toe. Producten in de aardolie-industrie waren echter ruim 28 procent goedkoper dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met bijna 23 procent door de lagere olieprijzen.

Vertrouwen ook omlaag

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in augustus voor de vijfde maand op rij afgenomen. Dat komt volgens het CBS doordat ondernemers vooral negatiever zijn over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder positief over hun orderportefeuille en negatiever over de voorraden gereed product.

De index die het vertrouwen meet ging van 0,1 in juli naar min 2,2 in augustus, aldus het CBS. Voor het eerst na 2020 hadden negatieve producenten daarmee de overhand op positieve producenten. In juli nam het vertrouwen al af tot het laagste niveau sinds maart 2021.

Het producentenvertrouwen ligt daarmee ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 1,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In bijna alle branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen deze maand. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren opnieuw het meest negatief.