CBS bevestigt afkoeling inflatie tot 3 procent

Piek lijkt voorbij

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In juli was de inflatie nog 4,6 procent.

De afname van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkelingen van energie. Sinds januari dalen de prijzen van energie, zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, al gestaag. In augustus was energie 46,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. In juli waren de prijzen 34,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Naast energie had ook de prijsontwikkeling van voeding een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis van voedingsmiddelen daalde van 11,7 procent in juli naar 9,7 procent in augustus. Vooral de prijsontwikkelingen van vlees en brood- en graanproducten droegen bij aan deze afname. Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van vliegtickets een drukkend effect.

De prijzen van motorbrandstoffen hadden daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in augustus weliswaar 0,6 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar in juli was de prijsdaling op jaarbasis nog ruim 11 procent. Naast motorbrandstoffen hadden ook de prijzen van kleding een verhogend effect op de inflatie.

Zonder de sterk schommelende prijzen van energie en motorbrandstoffen kwam de inflatie uit op 6,4 procent. In juli was dat 6,8 procent. Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De inflatie kwam dan uit op 3,4 procent, tegen 5,3 procent in juli. De inflatie in de eurozone bleef vorige maand onveranderd op 5,3 procent ten opzichte van juli.

CBS bevestigt afkoeling inflatie tot 3 procent | NT

CBS bevestigt afkoeling inflatie tot 3 procent

Piek lijkt voorbij

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In juli was de inflatie nog 4,6 procent.

De afname van de inflatie komt vooral door de prijsontwikkelingen van energie. Sinds januari dalen de prijzen van energie, zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, al gestaag. In augustus was energie 46,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. In juli waren de prijzen 34,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Naast energie had ook de prijsontwikkeling van voeding een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis van voedingsmiddelen daalde van 11,7 procent in juli naar 9,7 procent in augustus. Vooral de prijsontwikkelingen van vlees en brood- en graanproducten droegen bij aan deze afname. Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van vliegtickets een drukkend effect.

De prijzen van motorbrandstoffen hadden daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in augustus weliswaar 0,6 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar in juli was de prijsdaling op jaarbasis nog ruim 11 procent. Naast motorbrandstoffen hadden ook de prijzen van kleding een verhogend effect op de inflatie.

Zonder de sterk schommelende prijzen van energie en motorbrandstoffen kwam de inflatie uit op 6,4 procent. In juli was dat 6,8 procent. Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De inflatie kwam dan uit op 3,4 procent, tegen 5,3 procent in juli. De inflatie in de eurozone bleef vorige maand onveranderd op 5,3 procent ten opzichte van juli.