Even geen zon of wind? Nijmegen krijgt hybride elektriciteitscentrale op waterstofgas

Ook tankstation voor waterstof

Nijmegen krijgt een hybride elektriciteitscentrale, die klaar is om te gaan werken op waterstofgas. Nu is waterstof nog niet beschikbaar als brandstof, maar met het Rijk is afgesproken dat het terrein waarop de nieuwe centrale wordt gebouwd aangesloten zal worden op het landelijke netwerk voor waterstof. De centrale zal alleen draaien op momenten dat er niet voldoende stroom uit zon of wind kan worden opgewekt, zo blijkt uit een voorstel dat het Nijmeegse college van B en W dinsdag heeft voorgelegd aan de gemeenteraad.

Groene waterstofproductie
Foto: Shutterstock

De hybride elektriciteitscentrale wordt gebouwd op het terrein van de voormalige kolengestookte Centrale Gelderland van energieleverancier ENGIE. Die centrale ging vorig jaar tegen de vlakte. Het Rijk heeft het terrein eerder al aangewezen als mogelijke plek voor grootschalige energie-opwekking. Over het nieuwe voorstel is overleg geweest met de provincie Gelderland, buurgemeente Beuningen, omwonenden en ENGIE, zegt het college.

De nieuwe centrale zal op gas werken totdat waterstof beschikbaar is als brandstof. Omwonenden en ook de gemeenteraad hebben eerder bezwaren geuit tegen een nieuwe elektriciteitscentrale die CO2 produceert. Afgesproken is dat de hybride centrale uiterlijk in 2045 CO2-vrij moet zijn.

Op het uitgestrekte terrein aan het Maas-Waalkanaal wil het college verder een mogelijkheid maken voor het tanken van waterstof, een locatie inrichten voor batterij-opslag en er kunnen bedrijven komen die met elkaar circulair werken. Het zou dan om bedrijven kunnen gaan die scheepvaart en wegverkeer duurzamer maken, aldus het college.

Even geen zon of wind? Nijmegen krijgt hybride elektriciteitscentrale op waterstofgas | NT

Even geen zon of wind? Nijmegen krijgt hybride elektriciteitscentrale op waterstofgas

Ook tankstation voor waterstof

Nijmegen krijgt een hybride elektriciteitscentrale, die klaar is om te gaan werken op waterstofgas. Nu is waterstof nog niet beschikbaar als brandstof, maar met het Rijk is afgesproken dat het terrein waarop de nieuwe centrale wordt gebouwd aangesloten zal worden op het landelijke netwerk voor waterstof. De centrale zal alleen draaien op momenten dat er niet voldoende stroom uit zon of wind kan worden opgewekt, zo blijkt uit een voorstel dat het Nijmeegse college van B en W dinsdag heeft voorgelegd aan de gemeenteraad.

Groene waterstofproductie
Foto: Shutterstock

De hybride elektriciteitscentrale wordt gebouwd op het terrein van de voormalige kolengestookte Centrale Gelderland van energieleverancier ENGIE. Die centrale ging vorig jaar tegen de vlakte. Het Rijk heeft het terrein eerder al aangewezen als mogelijke plek voor grootschalige energie-opwekking. Over het nieuwe voorstel is overleg geweest met de provincie Gelderland, buurgemeente Beuningen, omwonenden en ENGIE, zegt het college.

De nieuwe centrale zal op gas werken totdat waterstof beschikbaar is als brandstof. Omwonenden en ook de gemeenteraad hebben eerder bezwaren geuit tegen een nieuwe elektriciteitscentrale die CO2 produceert. Afgesproken is dat de hybride centrale uiterlijk in 2045 CO2-vrij moet zijn.

Op het uitgestrekte terrein aan het Maas-Waalkanaal wil het college verder een mogelijkheid maken voor het tanken van waterstof, een locatie inrichten voor batterij-opslag en er kunnen bedrijven komen die met elkaar circulair werken. Het zou dan om bedrijven kunnen gaan die scheepvaart en wegverkeer duurzamer maken, aldus het college.