Het wil de komende tien jaar elektrolyse-installaties bouwen in Noorwegen, Duitsland en België. Volgens Ineos, in handen van de eigenzinnige Britse ondernemer Jim Ratcliffe, gaat het om het grootste commerciële waterstofproject in Europa tot nu toe. Die zou de koolstofvrije productie van waterstof op het continent kunnen veranderen, aldus het bedrijf.

Twintig megawatt

De eerste elektrolyse-installatie wordt bij Rafnes in Noorwegen gebouwd en krijgt een vermogen van twintig megawatt. Daarmee moet de eigen CO2-uitstoot van de activiteiten van Ineos met 22.000 ton per jaar worden teruggebracht. Daarnaast wil de groep groene waterstof gaan leveren aan de transportsector.

Ineos is van plan om vervolgens een elektrolyser van honderd megawatt te bouwen voor de productie van groene waterstof op het eigen complex in het Duitse Keulen. Die moet gaan dienen voor de productie van groene ammoniak, dat gezien wordt als een belangrijke kandidaat als toekomstige brandstof voor de scheepvaart. Dit project is volgens Ineos goed voor een CO2-reductie van 120.000 ton per jaar.

Het bedrijf werkt daarnaast aan de ontwikkeling van projecten in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en verwacht daarover binnenkort aankondigingen te kunnen doen. Het dochterbedrijf Inovyn is naar eigen zeggen al Europa’s grootste exploitant van elektrolyse-fabrieken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding