Ook wordt gevreesd dat China een te grote invloed krijgt in Europa. De haven van Hamburg is de grootste haven van Duitsland en de op twee na grootste haven van Europa, na die van Rotterdam en Antwerpen. Het Chinese Cosco nam in 2016 al een groot belang in de Griekse haven van Piraeus. Vanuit die haven worden Chinese goederen naar de Europese Unie vervoerd.

De Duitse regeringscoalitie is verdeeld over het al dan niet toestaan van het Chinese Cosco om een belang te nemen in een haventerminal in Hamburg, verklaren regeringsbronnen tegen de krant. De Chinese overheid spoort de Duitse regering aan om het bod niet te politiseren en de havenautoriteit van Hamburg waarschuwt dat het niet toestaan van de Chinese investeringen de economie zou kunnen schaden.

De EU-leiders zullen tijdens de tweedaagse top in Brussel, die donderdag is begonnen, ook de betrekkingen met China bespreken. Volgens beleidsmakers gaat het dan vooral om het aanscherpen van de huidige banden. Josep Borrell, hoofd van het buitenlandbeleid van de EU, verklaarde aan het begin van de week al dat Europa China nog meer als een concurrent moet gaan beschouwen en minder economisch afhankelijk moet worden van het Aziatische land.