De A12 is de verbindingsweg Antwerpen-Brussel via Boom. De weg heeft op een aanzienlijk deel het karakter van een autoweg. Vlak buiten Antwerpen loopt hij over een viaduct en in Boom ligt hij in een brede sleuf, met een tunnel onder de Rupel en parallelwegen voor het lokale verkeer op maaiveldniveau. Maar tussen Wilrijk en Schelle, en van Breendonk tot Londerzeel is hij nog altijd een expresweg met gelijkvloerse kruispunten.

Ingraven

De sleuf is in de jaren negentig verlengd, wat een groot deel van de talrijke verkeersproblemen in Boom oploste. Vanuit die achtergrond wil de Vlaamse overheid de A12 nu ook ter hoogte van Aartselaar en Londerzeel ingraven, zodat de kruispunten daar kunnen worden vervangen door compacte op- en afritten, met de nodige fietstunnels en fietsbruggen. De werken in Londerzeel starten in 2021, in Aartselaar wordt gemikt op 2022.

Andere A12-dossiers hangen nog in studiefase. Het gaat om verdere aanpassingen van het gedeelte ten zuiden van Boom.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement