Fedex heeft de breuk bevestigd na eerdere berichtgeving van nieuwsdienst Bloomberg. Reden voor beëindiging van het contract is dat Amazon steeds meer inzet op een eigen logistieke netwerk.

Hierdoor wordt de webgigant steeds meer een concurrent, waardoor de vervoerder zijn afhankelijkheid van Amazon wil verminderen. Ook staat de webwinkel erom bekend flink druk te zetten op de tarieven, wat vermoedelijk meespeelt bij de keuze van Fedex.

De expresvervoerder uit Memphis verzorgt nog tot het einde van deze maand het wegtransport en zet er daarna een streep onder. Eerder al zette Fedex een soortgelijke stap in het luchtvervoer. Amazon is goed voor ongeveer 1,3% van de omzet van Fedex. Het verlies van deze klant is daarom acceptabel voor de vervoerder.

Eigen vloot

Amazon is een van ’s werelds grootste webwinkels en topman Jeff Bezos behoort tot de rijkste mensen op aarde. Het bedrijf ontwikkelt zich echter tot een logistieke specialist. Zo beschikt het over een eigen luchtvloot van zo’n veertig toestellen en laat het een eigen vliegveld bouwen.

De online retailer is ook klant bij andere grote expresvervoerders, als UPS en DHL. Deze twee hebben vooralsnog niet gekozen om Amazon de deur te wijzen. Zo is voor UPS het belang van behoud van de webwinkel aanmerkelijk groter. Amazon zorgt voor 10% van de omzet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement