JD.com, dat zijn logistieke tak in 2017 verzelfstandigde, wil net als de grote rivalen Alibaba, SF Holding en Amazon een eigen logistiek netwerk in de wereld opbouwen en heeft via de beursgang, een van de grootste dit jaar op de beurs van Hong Kong, nu voldoende cash opgehaald om die expansieplannen realiseren.

De waarde van JD Logistics voor de beursgang werd geschat op 34 miljard dollar, waarvan 10% in aandelen werd uitgegeven. Die leverden uiteindelijk 200 miljoen dollar minder op dan verwacht. Bijna de helft van de uitgegeven aandelen ging naar drie investeerders: SoftBank, Vision Fund en Temasek. JD Logistics heeft een optie om nog eens half miljard dollar aan aandelen naar de beurs te brengen. Het tijdstip daarvan zal afhangen van de ontwikkeling van de beurskoers.

Warehousing

JD Logistics, dat onder meer warehousing en besteldiensten aanbiedt voor het moederbedrijf en derden, behaalde over het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 3,5 miljard dollar, een toename van 64% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst van 35,8 miljoen dollar (-70%) stond wel onder druk.

De beursgang van JD Logistics wordt door beursanalisten gezien als een barometer voor toekomstige beursintroducties in de Aziatische markt en de appetijt naar verdere investeringen in de logistiek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding