Ook het internationaal pakketvervoer (-13%) had last van minder vraag (-6,6%) en noteerde een bedrijfsresultaat van 4,4 miljard dollar. Behalve een dalende vraag schrijft de directie de afname toe aan een zwakke markt in Azië. Dat zorgde ervoor dat de expresvervoerder het aangepast operationeel resultaat in het internationale segment zag verminderen met een kwart, naar ruim 900 miljoen dollar.

Dreigende stakingen

Het binnenlands pakketvolume in de VS daalde bij UPS met bijna 10%, waarbij een deel ook kon worden toegeschreven aan de dreigende stakingen bij de expresvervoerder in de maand juli. Klanten maakten daarom de overstap naar de concurrentie, stelt de directie.

Het bedrijfsresultaat uit het Amerikaanse pakketvervoer verloor bijna 200 miljoen dollar en kwam uit op 1,68 miljard dollar. Daarbij wijst UPS er ook op dat klanten in de VS steeds meer kiezen voor het goedkopere landvervoer en luchtvracht links laten liggen. Het volume op de omvangrijke vrachtvloot van UPS daalde daardoor in het tweede kwartaal met maar liefst 16%.

Contractlogistiek

UPS Supply Chain Solutions (SCS) leverde ook slechtere cijfers af. De vrachtdivisie zag de omzet met bijna een kwart (23,4%) afnemen naar 3,2 miljard dollar door lagere tarieven en mindere vraag in de expeditie en contractlogistiek, ofschoon de activiteiten in het segment gezondheidszorg nog wel een groei lieten zien. Het operationeel resultaat van UPS SCS kwam uit op 336 miljoen dollar, tegen 517 miljoen in het tweede kwartaal van 2022.

Winstwaarschuwing

UPS stelde op basis van de tegenvallende kwartaalcijfers de winstverwachting voor het gehele boekjaar naar beneden bij. De operationele marge schat de pakketvervoerder nu op circa 11,8%, een procentpunt lager dan in de laatste prognose in april van dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement