Europese netvereniging waarschuwt voor krapte op stroomnet

te veel hernieuwbare energie

De Europese elektriciteitsnetwerken kunnen de snelle uitbreiding van hernieuwbare energie op het continent niet aan, waarschuwt de Europese branchevereniging voor de elektriciteitssector Eurelectric.

Zonnepanelen en windmolens Nederland
Foto: Shutterstock

Volgens Leonhard Birnbaum, hoofd van Eurelectric, zitten de stroomnetwerken in steeds meer regio’s in Europa hierdoor aan hun maximumcapaciteit. ‘Het elektriciteitsnet wordt steeds meer het knelpunt’, zegt de voorzitter.

Het gevolg daarvan is dat onder andere duurzame energieprojecten in de wachtrij staan om aangesloten te worden op het netwerk. Volgens Birnbaum worden netwerkbeheerders ‘overspoeld met aansluitverzoeken’ van energieproducenten, zoals leveranciers van wind- en zonne-energie.

Volgens schattingen van Brussel zijn er tot 2030 investeringen in het stroomnet nodig van 584 miljard euro per jaar, om de groene doelstellingen te halen. Wie hier precies voor moet opdraaien is niet bekend. Voor een deel zal het waarschijnlijk betaald worden door de netwerktarieven te verhogen.

Europese netvereniging waarschuwt voor krapte op stroomnet | NT

Europese netvereniging waarschuwt voor krapte op stroomnet

te veel hernieuwbare energie

De Europese elektriciteitsnetwerken kunnen de snelle uitbreiding van hernieuwbare energie op het continent niet aan, waarschuwt de Europese branchevereniging voor de elektriciteitssector Eurelectric.

Zonnepanelen en windmolens Nederland
Foto: Shutterstock

Volgens Leonhard Birnbaum, hoofd van Eurelectric, zitten de stroomnetwerken in steeds meer regio’s in Europa hierdoor aan hun maximumcapaciteit. ‘Het elektriciteitsnet wordt steeds meer het knelpunt’, zegt de voorzitter.

Het gevolg daarvan is dat onder andere duurzame energieprojecten in de wachtrij staan om aangesloten te worden op het netwerk. Volgens Birnbaum worden netwerkbeheerders ‘overspoeld met aansluitverzoeken’ van energieproducenten, zoals leveranciers van wind- en zonne-energie.

Volgens schattingen van Brussel zijn er tot 2030 investeringen in het stroomnet nodig van 584 miljard euro per jaar, om de groene doelstellingen te halen. Wie hier precies voor moet opdraaien is niet bekend. Voor een deel zal het waarschijnlijk betaald worden door de netwerktarieven te verhogen.