Clive Data: luchtvrachtprijzen en aanbod blijven verder dalen

Slechte uitgangspositie airlines bij contactonderhandelingen

De gemiddelde luchtvrachtprijzen zijn in de maand juli verder gedaald naar 2,20 dollar per kilo. Dat is 12 cent lager dan het gemiddelde kilotarief over de maand juni van dit jaar en 41% onder het prijspeil van een jaar geleden.

Foto: Shutterstock

Dat meldt luchtvrachtanalist Clive Data Services in de maandelijks luchtvrachtmonitor. Het verkochte vrachtvolume (in tonkilometers) daalde intussen met 3% in de julimaand, bij een toename van de capaciteit (bellyruimte op passagiersvliegtuigen) met 7%. Dat leverde een beladingsgraad op van 55%, zo’n drie procentpunt onder die van een jaar geleden, aldus Clive.

In een toelichting op de nieuwe cijfers zegt luchtvrachtanalist Naill van der Wouw van Clive Data dat de trend in de luchtvrachtmarkt negatief blijft qua prijs en volume en dat zich die ontwikkeling kan voortzetten tot 2024. Voor de airlines is dat een slechte uitgangspositie nu in de loop van augustus en september er moet worden onderhandeld over nieuwe termijntarieven met de verladers voor het komende winterseizoen.

Capaciteitsdeals van 12 maanden

‘De ladingaanbieders hebben hier nu de bovenhand’, aldus Van der Wouw. ‘We zien dan ook al meer verladers die de contractonderhandelingen aangrijpen om lagere tarieven te bedingen.’ Zij zijn daarbij volgens de analist voor prijskortingen wel bereid om langere capaciteitstoezeggingen af te spreken van 12 maanden aan de airlines, stelt hij.

In het kielzog van de verladers zullen zich ook de expediteurs melden bij de luchtvaartmaatschappijen, verwacht Clive Data Services. Ook dat kan alleen maar betekenen dat de tarieven eerder zullen dalen dan stijgen, verwacht de analist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Clive Data: luchtvrachtprijzen en aanbod blijven verder dalen | NT

Clive Data: luchtvrachtprijzen en aanbod blijven verder dalen

Slechte uitgangspositie airlines bij contactonderhandelingen

De gemiddelde luchtvrachtprijzen zijn in de maand juli verder gedaald naar 2,20 dollar per kilo. Dat is 12 cent lager dan het gemiddelde kilotarief over de maand juni van dit jaar en 41% onder het prijspeil van een jaar geleden.

Foto: Shutterstock

Dat meldt luchtvrachtanalist Clive Data Services in de maandelijks luchtvrachtmonitor. Het verkochte vrachtvolume (in tonkilometers) daalde intussen met 3% in de julimaand, bij een toename van de capaciteit (bellyruimte op passagiersvliegtuigen) met 7%. Dat leverde een beladingsgraad op van 55%, zo’n drie procentpunt onder die van een jaar geleden, aldus Clive.

In een toelichting op de nieuwe cijfers zegt luchtvrachtanalist Naill van der Wouw van Clive Data dat de trend in de luchtvrachtmarkt negatief blijft qua prijs en volume en dat zich die ontwikkeling kan voortzetten tot 2024. Voor de airlines is dat een slechte uitgangspositie nu in de loop van augustus en september er moet worden onderhandeld over nieuwe termijntarieven met de verladers voor het komende winterseizoen.

Capaciteitsdeals van 12 maanden

‘De ladingaanbieders hebben hier nu de bovenhand’, aldus Van der Wouw. ‘We zien dan ook al meer verladers die de contractonderhandelingen aangrijpen om lagere tarieven te bedingen.’ Zij zijn daarbij volgens de analist voor prijskortingen wel bereid om langere capaciteitstoezeggingen af te spreken van 12 maanden aan de airlines, stelt hij.

In het kielzog van de verladers zullen zich ook de expediteurs melden bij de luchtvaartmaatschappijen, verwacht Clive Data Services. Ook dat kan alleen maar betekenen dat de tarieven eerder zullen dalen dan stijgen, verwacht de analist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement