Turkish Airlines wil vrachtvloot bijna verdubbelen naar 40 stuks

agressieve expansieplannen

Turkish Airlines Cargo voorziet ondanks de huidige zwakke vraag naar luchtvrachtcapaciteit een gouden toekomst voor haar vrachtvliegtuigen. Daarom maakte vrachtbaas Turhan Özen onlangs in Brussel op een cargo-bijeenkomst de agressieve expansieplannen bekend om de vrachtvloot de komende 5 tot 10 jaar uit te bouwen van de huidige 24 naar 40 freighters.

Foto: Shutterstock

Met de uitbouw wordt Turkish Airlines, dat zijn EU-hub heeft op Maastricht Aachen Airport, de grootste vrachtvervoerder in Europa. Marktleider Cargolux (30 stuks) gaat zijn vrachtvloot weliswaar vernieuwen, maar heeft geen plannen om die de komende jaren ook uit te bouwen.

Meer belly-capaciteit

Gelijktijdig met de uitbreiding van de vrachtvloot gaat Turkish ook het aantal passagiersvliegtuigen verdubbelen van de huidige 429 naar 800. Dat betekent dat ook de belly-capaciteit met zo’n 100% zal toenemen.

Özen zegt dat Turkih Airlines bij het realiseren van de expansieplannen voor de korte termijn waarschijnlijk meer vrachtvliegtuigen zal huren dan kopen vanwege de productiebeperkingen bij de grote vliegtuigbouwers als Boeing en Airbus. Voor de lange termijn wordt echter gemikt op de uitbouw van de eigen vrachtvloot. Momenteel zijn 18 van de 24 freighters (10 A330’s en 8 B777F’s) van Turkish Airlines in eigendom. De rest wordt geleased.

Vracht optimaliseren

De uitbouw van de vrachtvloot is volgens Özen nodig om de vrachtinkomsten uit het groeiend netwerk aan passagiersvliegtuigen (met belly-capaciteit) aan te vullen en te optimaliseren, stelt hij. Door die mix kan Turkish Airlines meer winstgevende lading aantrekken.

Eerder had Turkish Airlines al tijdens een analistenbijeenkomst aangegeven dat het vrachtvervoer van de huidige 1,6 miljoen ton in tien jaar op 3,9 miljoen ton moet komen door de vlootuitbouw. Daardoor zal de vrachtomzet uit 2022 (3,7 miljard dollar) in 2033 moeten liggen op 9,6 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Turkish Airlines wil vrachtvloot bijna verdubbelen naar 40 stuks | NT

Turkish Airlines wil vrachtvloot bijna verdubbelen naar 40 stuks

agressieve expansieplannen

Turkish Airlines Cargo voorziet ondanks de huidige zwakke vraag naar luchtvrachtcapaciteit een gouden toekomst voor haar vrachtvliegtuigen. Daarom maakte vrachtbaas Turhan Özen onlangs in Brussel op een cargo-bijeenkomst de agressieve expansieplannen bekend om de vrachtvloot de komende 5 tot 10 jaar uit te bouwen van de huidige 24 naar 40 freighters.

Foto: Shutterstock

Met de uitbouw wordt Turkish Airlines, dat zijn EU-hub heeft op Maastricht Aachen Airport, de grootste vrachtvervoerder in Europa. Marktleider Cargolux (30 stuks) gaat zijn vrachtvloot weliswaar vernieuwen, maar heeft geen plannen om die de komende jaren ook uit te bouwen.

Meer belly-capaciteit

Gelijktijdig met de uitbreiding van de vrachtvloot gaat Turkish ook het aantal passagiersvliegtuigen verdubbelen van de huidige 429 naar 800. Dat betekent dat ook de belly-capaciteit met zo’n 100% zal toenemen.

Özen zegt dat Turkih Airlines bij het realiseren van de expansieplannen voor de korte termijn waarschijnlijk meer vrachtvliegtuigen zal huren dan kopen vanwege de productiebeperkingen bij de grote vliegtuigbouwers als Boeing en Airbus. Voor de lange termijn wordt echter gemikt op de uitbouw van de eigen vrachtvloot. Momenteel zijn 18 van de 24 freighters (10 A330’s en 8 B777F’s) van Turkish Airlines in eigendom. De rest wordt geleased.

Vracht optimaliseren

De uitbouw van de vrachtvloot is volgens Özen nodig om de vrachtinkomsten uit het groeiend netwerk aan passagiersvliegtuigen (met belly-capaciteit) aan te vullen en te optimaliseren, stelt hij. Door die mix kan Turkish Airlines meer winstgevende lading aantrekken.

Eerder had Turkish Airlines al tijdens een analistenbijeenkomst aangegeven dat het vrachtvervoer van de huidige 1,6 miljoen ton in tien jaar op 3,9 miljoen ton moet komen door de vlootuitbouw. Daardoor zal de vrachtomzet uit 2022 (3,7 miljard dollar) in 2033 moeten liggen op 9,6 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement