Prognose luchtvracht 2024: hoogstens wat procentjes erbij

Topmanagers temperen verwachtingen

Het volgend jaar zal voor de luchtvrachtmarkt qua ladingaanbod grofweg hetzelfde beeld geven als het bijna afgesloten en teleurstellende 2023, met mogelijk een plusje aan het einde van 2024. Dat bleek op de recent afgesloten bijeenkomst van topmanagers van de internationale luchtvrachtorganisatie TIACA in Brussel.

Foto: Shutterstock

Natuurlijk is het kijken in de glazen bol, maar de verschillende sprekers op de bijeenkomst temperden te veel optimisme voor komend jaar. De Nederlandse luchtvrachtanalist WorldACD was nog het meest positief met een mogelijke groei van het volume in de eerste helft van volgend jaar met 2% tot 3%.

Voor het laatste kwartaal van dit jaar gaat de vrachtconsultant uit van een marginale toename van de vraag met 1%, aldus Rogier Blocq, directeur of product development van WorldACD. Deze trend zet zich meestal door in de eerste zes maanden van het jaar daarop, blijkt uit de mondiale vervoersgegevens over de laatste tien jaar in de luchtvrachtsector, aldus de manager.

Daardoor verwacht WorldACD een groei van 2% over het eerste kwartaal van volgend jaar en 3% over het tweede kwartaal. Hij voorziet deze prognose echter wel met de gebruikelijke kanttekening dat door het groot aantal onzekerheden in de wereld harde voorspellingen over 2024 moeilijk zijn.

Rentebeleid

Topman Turhan Özen van Turkish Airlines voorziet ook bescheiden groei, maar die kan zich eventueel eerst in het najaar manifesteren en is ook afhankelijk hoe de internationale situatie zich ontwikkelt. Özen baseert zijn optimisme onder meer op de handrem die de European Central Bank en de US Federal Reserve momenteel hanteren bij het rentebeleid.
Algemeen directeur Yossi Shoukroun van de Challenge Group was minder optimistisch. Hij verwees naar de gespannen politieke situatie met een oorlog in de Gaza-strip en in Oekraïne en de vrees dat dit zal escaleren.

Vrachtbaas Marco Tafuro UPS Europe, verwacht meer van hetzelfde voor de eerste zes maanden van het komend jaar met wellicht een klein plusje aan het einde van 2024.

‘Herstel is jaar vertraagd’

Geert Aerts, directeur cargo van Brussels Airport, stelde dat de recente geopolitieke situatie in het Midden-Oosten een herstel van de luchtvrachtmarkt met zeker een jaar heeft vertraagd. Hij verwacht dan ook dat het beeld van de markt volgend jaar min of meer gelijk blijft aan het zwakke 2023 met in het beste geval een kleine toename aan het einde van het jaar.

Ook de grote luchtvrachtafhandelaar HACTL van Hong Kong Airport waarschuwde voor al te veel optimisme voor het nieuwe kalenderjaar, maar een kleine groei is zeker mogelijk vergeleken met dit jaar, aldus haar directeur Wilson Kwong.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Prognose luchtvracht 2024: hoogstens wat procentjes erbij | NT

Prognose luchtvracht 2024: hoogstens wat procentjes erbij

Topmanagers temperen verwachtingen

Het volgend jaar zal voor de luchtvrachtmarkt qua ladingaanbod grofweg hetzelfde beeld geven als het bijna afgesloten en teleurstellende 2023, met mogelijk een plusje aan het einde van 2024. Dat bleek op de recent afgesloten bijeenkomst van topmanagers van de internationale luchtvrachtorganisatie TIACA in Brussel.

Foto: Shutterstock

Natuurlijk is het kijken in de glazen bol, maar de verschillende sprekers op de bijeenkomst temperden te veel optimisme voor komend jaar. De Nederlandse luchtvrachtanalist WorldACD was nog het meest positief met een mogelijke groei van het volume in de eerste helft van volgend jaar met 2% tot 3%.

Voor het laatste kwartaal van dit jaar gaat de vrachtconsultant uit van een marginale toename van de vraag met 1%, aldus Rogier Blocq, directeur of product development van WorldACD. Deze trend zet zich meestal door in de eerste zes maanden van het jaar daarop, blijkt uit de mondiale vervoersgegevens over de laatste tien jaar in de luchtvrachtsector, aldus de manager.

Daardoor verwacht WorldACD een groei van 2% over het eerste kwartaal van volgend jaar en 3% over het tweede kwartaal. Hij voorziet deze prognose echter wel met de gebruikelijke kanttekening dat door het groot aantal onzekerheden in de wereld harde voorspellingen over 2024 moeilijk zijn.

Rentebeleid

Topman Turhan Özen van Turkish Airlines voorziet ook bescheiden groei, maar die kan zich eventueel eerst in het najaar manifesteren en is ook afhankelijk hoe de internationale situatie zich ontwikkelt. Özen baseert zijn optimisme onder meer op de handrem die de European Central Bank en de US Federal Reserve momenteel hanteren bij het rentebeleid.
Algemeen directeur Yossi Shoukroun van de Challenge Group was minder optimistisch. Hij verwees naar de gespannen politieke situatie met een oorlog in de Gaza-strip en in Oekraïne en de vrees dat dit zal escaleren.

Vrachtbaas Marco Tafuro UPS Europe, verwacht meer van hetzelfde voor de eerste zes maanden van het komend jaar met wellicht een klein plusje aan het einde van 2024.

‘Herstel is jaar vertraagd’

Geert Aerts, directeur cargo van Brussels Airport, stelde dat de recente geopolitieke situatie in het Midden-Oosten een herstel van de luchtvrachtmarkt met zeker een jaar heeft vertraagd. Hij verwacht dan ook dat het beeld van de markt volgend jaar min of meer gelijk blijft aan het zwakke 2023 met in het beste geval een kleine toename aan het einde van het jaar.

Ook de grote luchtvrachtafhandelaar HACTL van Hong Kong Airport waarschuwde voor al te veel optimisme voor het nieuwe kalenderjaar, maar een kleine groei is zeker mogelijk vergeleken met dit jaar, aldus haar directeur Wilson Kwong.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement