Luchtvracht kan flink profiteren van einde containerallianties

Analyse

De internationale luchtvrachtsector kan vanaf eind april volgend jaar financieel garen spinnen bij het verdwijnen van de kartelontheffing voor de containerallianties. Die maatregel kan vooral op secundaire bestemmingen een aardige deuk slaan in de betrouwbaarheid van de containervaart.

Dat kan de luchtvaartmaatschappijen, die mondiaal kampen met een stagnerend ladingaanbod, in de kaart spelen en aan meer klanten en lading helpen. Dat meldt Nederlandse luchtvrachtanalist Niall van der Wouw van consultant Xeneta op een recente bijeenkomst van de TIACA, de internationale brancheorganisatie van de luchtvrachtsector. Een verder verslag van de bijeenkomst is te vinden op de website van het Britse vakblad Air Cargo News.

Volgens Van der Wouw is er een directe relatie tussen de betrouwbaarheid van de dienstverlening in de containervaart en het ladingaanbod en prijspeil bij de luchtvaartmaatschappijen. Zo piekten de luchtvrachttarieven in april 2022, terwijl de betrouwbaarheid van de containerdiensten toen op een dieptepunt lag.

Dalende tarieven

Ook kunnen de steeds verder wegzakkende containerprijzen de luchtvrachtsector in de kaart spelen, voorziet hij. Daardoor worden diensten geschrapt in de containervaart en dat verhoogt de onbetrouwbaarheid binnen het zeevrachtvervoer. Die onzekerheid zorgt wederom voor nervositeit bij de verladers, die vooral voorspelbare aan- en afvoerstromen willen. Volgens van der Wouw, die zich bij zijn analyse onder meer baseert op gesprekken met verladers, geven die operationele redenen bij ladingaanbieders vaak de doorslag bij de keuze tussen lucht-en zeevracht, meer dan bijvoorbeeld prijs en duurzaamheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Luchtvracht kan flink profiteren van einde containerallianties | NT

Luchtvracht kan flink profiteren van einde containerallianties

Analyse

De internationale luchtvrachtsector kan vanaf eind april volgend jaar financieel garen spinnen bij het verdwijnen van de kartelontheffing voor de containerallianties. Die maatregel kan vooral op secundaire bestemmingen een aardige deuk slaan in de betrouwbaarheid van de containervaart.

Dat kan de luchtvaartmaatschappijen, die mondiaal kampen met een stagnerend ladingaanbod, in de kaart spelen en aan meer klanten en lading helpen. Dat meldt Nederlandse luchtvrachtanalist Niall van der Wouw van consultant Xeneta op een recente bijeenkomst van de TIACA, de internationale brancheorganisatie van de luchtvrachtsector. Een verder verslag van de bijeenkomst is te vinden op de website van het Britse vakblad Air Cargo News.

Volgens Van der Wouw is er een directe relatie tussen de betrouwbaarheid van de dienstverlening in de containervaart en het ladingaanbod en prijspeil bij de luchtvaartmaatschappijen. Zo piekten de luchtvrachttarieven in april 2022, terwijl de betrouwbaarheid van de containerdiensten toen op een dieptepunt lag.

Dalende tarieven

Ook kunnen de steeds verder wegzakkende containerprijzen de luchtvrachtsector in de kaart spelen, voorziet hij. Daardoor worden diensten geschrapt in de containervaart en dat verhoogt de onbetrouwbaarheid binnen het zeevrachtvervoer. Die onzekerheid zorgt wederom voor nervositeit bij de verladers, die vooral voorspelbare aan- en afvoerstromen willen. Volgens van der Wouw, die zich bij zijn analyse onder meer baseert op gesprekken met verladers, geven die operationele redenen bij ladingaanbieders vaak de doorslag bij de keuze tussen lucht-en zeevracht, meer dan bijvoorbeeld prijs en duurzaamheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement