De topman van ArcelorMittal, nog steeds veruit de grootste staalproducent ter wereld, zei dat in een interview met de Franse zakenkrant ‘Les Echos’. De staalgroep leed vorig jaar een recordverlies van 3,73 miljard dollar op een lagere omzet van 84,2 miljard dollar. Dat is voor een fors deel toe te schrijven aan de zwakke markt in Europa.

Beterschap op het Europese staalfront verwacht Lakshmi Mittal niet. Een gevoelig herstel van de markt op het oude continent, na de nieuwe krimp in 2012 en de daling van 30% sinds 2007, lijkt hem onwaarschijnlijk, gelet op de economische situatie en het uitblijven van grote projecten. “Europa zal vele jaren nodig hebben om het peil van 2007 opnieuw te evenaren”, laat hij optekenen.

Hij verwacht wel geen grote herstructureringsmaatregelen meer aan de kant van ArcelorMittal, na de recente beslissingen die onder meer Luik en het Franse Florange hebben getroffen. Het ‘optimaliseringsplan’ dat de groep doorvoerde, moet volgens hem volstaan om “een duurzame industriële basis in Europa te creëren die aangepast is aan de vraag van onze klanten”.