Odfjell-effect op havencijfers 1 miljoen ton

De tijdelijke sluiting van de tankterminal van Odfjell in de Botlek kost de haven van Rotterdam dit jaar ongeveer een miljoen ton lading.

Dit maakte topman Hans Smits woensdagochtend bekend bij de presentatie van de resultaten over de eerste helft van dit jaar.

‘Die lading gaat nu naar andere havens’, bevestigde Smits. Eerder werd al bekend dat een aantal klanten van Odfjell is uitgeweken naar Antwerpen, dat de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in uitbreiding van de tankopslagcapaciteit. Smits noemde het ladingverlies ‘te overzien’ en wees erop dat het effect op de totale overslag van vloeibare lading dit jaar van zo’n 200 miljoen ton minimaal is.

Hij noemde het ‘een goede zaak’ dat de Noorse groep uiteindelijk zelf heeft besloten om de terminal stil te leggen, overigens nadat het Havenbedrijf daar achter de schermen druk op heeft uitgeoefend. Volgen hem is de veiligheidsituatie bij andere tankopslagbedrijven in de haven op orde: ‘Alle bedrijven hebben hun spulletjes nog eens gecontroleerd. Bovendien wordt dat bevestigd door allerlei onaangekondigde controles’.

Hij juicht het toe dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid grondig onderzoek gaat doen naar de affaire. Daarbij worden ook de inspectiediensten onder de loep worden genomen. ‘Dat kan alleen maar leiden tot een hoger veiligheidsniveau. Het is een teken van kracht als je bereid bent te onderzoeken wat er mis is gegaan’, aldus Smits.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Odfjell-effect op havencijfers 1 miljoen ton | NT

Odfjell-effect op havencijfers 1 miljoen ton

De tijdelijke sluiting van de tankterminal van Odfjell in de Botlek kost de haven van Rotterdam dit jaar ongeveer een miljoen ton lading.

Dit maakte topman Hans Smits woensdagochtend bekend bij de presentatie van de resultaten over de eerste helft van dit jaar.

‘Die lading gaat nu naar andere havens’, bevestigde Smits. Eerder werd al bekend dat een aantal klanten van Odfjell is uitgeweken naar Antwerpen, dat de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in uitbreiding van de tankopslagcapaciteit. Smits noemde het ladingverlies ‘te overzien’ en wees erop dat het effect op de totale overslag van vloeibare lading dit jaar van zo’n 200 miljoen ton minimaal is.

Hij noemde het ‘een goede zaak’ dat de Noorse groep uiteindelijk zelf heeft besloten om de terminal stil te leggen, overigens nadat het Havenbedrijf daar achter de schermen druk op heeft uitgeoefend. Volgen hem is de veiligheidsituatie bij andere tankopslagbedrijven in de haven op orde: ‘Alle bedrijven hebben hun spulletjes nog eens gecontroleerd. Bovendien wordt dat bevestigd door allerlei onaangekondigde controles’.

Hij juicht het toe dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid grondig onderzoek gaat doen naar de affaire. Daarbij worden ook de inspectiediensten onder de loep worden genomen. ‘Dat kan alleen maar leiden tot een hoger veiligheidsniveau. Het is een teken van kracht als je bereid bent te onderzoeken wat er mis is gegaan’, aldus Smits.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement