Het schip, mogelijk een bunkertanker, werd aangehouden bij het eilandje Groter Tunb, op circa 135 kilometer afstand van de haven Bandar Abbas. Volgens Iraanse media zou het schip, met 250.000 liter diesel aan boord, onderweg zijn naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Het gaat om de tweede inbeslagname deze maand. Op 7 september werd een andere tanker in beslag genomen in de Straat van Hormuz. De twaalf bemanningsleden werden toen gearresteerd.

Spanningen

Deze nieuwe inbeslagname volgt na een weekend van hoogoplopende spanningen na de drone-aanvallen op olie-installaties in Saudi Arabië. De Houthi-rebellen, die gesteund worden door Iran, hebben de aanval op twee olie-installaties van de Saudische oliemaatschappij Saudi Aramco opgeëist. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zit Iran achter de aanvallen. Teheran ontkent dat.

In juli nam Iran ook de Britse tanker ‘Stena Impero’ in beslag in de Straat van Hormuz vanwege maritieme overtredingen. Twee weken daarvoor hadden de Britten een Iraanse olietanker ‘Grace 1’ aan de ketting gelegd bij Gibraltar. Die tanker zou geprobeerd hebben olie naar Syrië te smokkelen, wat in strijd is met Europese sancties.