Die is momenteel in aanbouw bij het dochterbedrijf Korea Shipbuilding & Offshore Engineering en wordt uitgerust met apparatuur waarmee het schip zonder menselijk ingrijpen kan varen. Het is de bedoeling dat de tanker als eerste autonoom varende koopvaardijschip ooit een transoceanische oversteek gaat maken.

Of dit de Stille of de Indische Oceaan gaat worden is volgens Hyundai nog niet besloten. Tijdens de demonstratiereis is er overigens wel een bemanning aan boord, die indien nodig kan ingrijpen.

Schepen herkennen

De Koreaanse scheepsbouwreus heeft een systeem ontwikkeld dat onder meer gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) en augmented reality (AR) om schepen in de buurt automatisch te herkennen. Infraroodcamera’s moeten ervoor zorgen dat andere schepen ook ‘s nachts en bij slecht zicht worden geïdentificeerd. Het schip krijgt verder een systeem waarmee het ook autonoom kan afmeren.

Hyundai heeft al een test uitgevoerd met bulkcarrier van 250.000 ton van het eveneens Koreaanse SK Shipping. Dat was uitgerust met een systeem dat de gezagvoerder ondersteunt bij de navigatie. De aanstaande test gaat een stap verder naar het niveau waarbij de bemanning toezicht houdt op het zelfstandig varende schip.

In vervolgstappen wordt de omvang van de bemanning gereduceerd en uiteindelijk moeten schepen zonder bemanning kunnen varen. Het concern heeft enige tijd geleden al demonstraties uitgevoerd met een kleine boot die met twaalf passagiers zelfstandig over kanalen in Zuid-Korea heeft gevaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement