Beursgang van Belgische baggeraar Deme een feit

offshore

Het bijna 150 jaar oude Belgische bagger-en offshorebedrijf Deme heeft sinds vrijdag een aparte beursnotering gekregen op de Brusselse Euronext.

deme orion
Foto: Deme

Daarmee vervolgt het bedrijf een geheel andere financiële koers als haar grote Nederlandse concurrent Boskalis, dat dit jaar door de eigenaars juist van de beurs werd gehaald.

De beursgang aan de Brussels Euronext is het resultaat van de opsplitsing van het Belgisch moederbedrijf CFE, dat voor ruim 62% in handen is van de holding Ackermans & van Haaren, in een maritieme tak (Deme Group) en een bouwgroep. Die laatste activiteiten worden gecontinueerd onder de naam CFE.

Het besluit om CFE in twee stukken te snijden werd eind vorig jaar al genomen. De grootaandeelhouder wees er daarbij destijds op dat de twee bedrijven weinig met elkaar gemeen hebben doordat ze in andere bedrijfssectoren en op verschillende geografische markten actief zijn ‘met een eigen management en strategische prioriteiten’.

Zichtbaarheid

Volgens topman Luc Vandenbulcke van Deme Group moet de splitsing en beursgang van het maritieme bedrijf ‘de nodige en directe zichtbaarheid geven om haar strategie en ambities vooruit te stuwen’. Verder moet de beursnotering de werkelijke waarde van het bedrijf ‘ontsluiten’. ​Die beurswaarde was onder de vlag van CFI onvoldoende benut.

Deme Group wil zich na de ontkoppeling versterkt toeleggen op de ontwikkeling en aanleg van windparken op zee en de uitbouw van het baggerwerk in andere delen van de wereld. Behalve deze activiteiten is het Belgisch bedrijf actief in milieusanering, groene waterstof en het ontginnen van mineralen in de diepzee.

De Deme Group telt 5.000 medewerkers en behaalde vorig jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) lag op 469 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Beursgang van Belgische baggeraar Deme een feit | NT

Beursgang van Belgische baggeraar Deme een feit

offshore

Het bijna 150 jaar oude Belgische bagger-en offshorebedrijf Deme heeft sinds vrijdag een aparte beursnotering gekregen op de Brusselse Euronext.

deme orion
Foto: Deme

Daarmee vervolgt het bedrijf een geheel andere financiële koers als haar grote Nederlandse concurrent Boskalis, dat dit jaar door de eigenaars juist van de beurs werd gehaald.

De beursgang aan de Brussels Euronext is het resultaat van de opsplitsing van het Belgisch moederbedrijf CFE, dat voor ruim 62% in handen is van de holding Ackermans & van Haaren, in een maritieme tak (Deme Group) en een bouwgroep. Die laatste activiteiten worden gecontinueerd onder de naam CFE.

Het besluit om CFE in twee stukken te snijden werd eind vorig jaar al genomen. De grootaandeelhouder wees er daarbij destijds op dat de twee bedrijven weinig met elkaar gemeen hebben doordat ze in andere bedrijfssectoren en op verschillende geografische markten actief zijn ‘met een eigen management en strategische prioriteiten’.

Zichtbaarheid

Volgens topman Luc Vandenbulcke van Deme Group moet de splitsing en beursgang van het maritieme bedrijf ‘de nodige en directe zichtbaarheid geven om haar strategie en ambities vooruit te stuwen’. Verder moet de beursnotering de werkelijke waarde van het bedrijf ‘ontsluiten’. ​Die beurswaarde was onder de vlag van CFI onvoldoende benut.

Deme Group wil zich na de ontkoppeling versterkt toeleggen op de ontwikkeling en aanleg van windparken op zee en de uitbouw van het baggerwerk in andere delen van de wereld. Behalve deze activiteiten is het Belgisch bedrijf actief in milieusanering, groene waterstof en het ontginnen van mineralen in de diepzee.

De Deme Group telt 5.000 medewerkers en behaalde vorig jaar een omzet van 2,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) lag op 469 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement