‘Aanzienlijke schade’ aan vrachtschip op weg naar Vlissingen

'OS 35'

Een vrachtschip dat onderweg was naar Vlissingen heeft voor de kust van Gibraltar bij een botsing met een ander schip ‘aanzienlijke schade’ opgelopen. De lokale autoriteiten hebben dat bekendgemaakt en delen ook mee dat een team van een Nederlands bergingsbedrijf dinsdag na aankomst ter plaatse onderzoek zal verrichten.

A man approaches with his paddle surf board to get a closer look at the Tuvalu-registered OS 35 cargo ship lying on the seabed, offshore Gibraltar, Tuesday, 30 Aug. 2022. Gibraltar authorities say they have beached a cargo ship to prevent it from sinking after it collided with a liquid natural gas carrier early Tuesday in the bay of Gibraltar. A government spokesman said that the situation was under control and the cargo ship was not in danger and there had been no environmental impact so far. No one was injured in the collision and the crew of the cargo ship remain on board. (AP Photo/Marcos Moreno)
Foto: ANP

De zogeheten bulkcarrier OS 35 met een lengte van 178 meter vervoert staal en heeft ook meer dan 400 ton aan brandstof aan boord. Het vaartuig botste tegen een schip dat lng (vloeibaar gas) vervoerde, de 289 meter lange ADAM LNG, en is vervolgens deels gezonken.

Duikers hebben vastgesteld dat de boeg van de OS 35 1,2 meter diep in de zeebodem zit. De autoriteiten in Gibraltar spreken van ‘aanzienlijke schade’ aan de stuurboordzijde van het schip. Onder de waterlijn is bijvoorbeeld een gat van ongeveer 10 bij 4 meter waargenomen. Er is een drijvende barrière beschikbaar voor het geval dat er brandstof gaat lekken.

De schade aan de ADAM LNG is beperkt gebleven. De lokale autoriteiten maken melding van een oppervlakkige deuk in de boeg. Dit schip ligt momenteel voor anker in de buurt van de plaats waar de aanvaring plaatsvond. De bemanningsleden van beide schepen zijn bij de botsing ongedeerd gebleven. De haven was vanwege het incident vier uur dicht, maar is nu weer in gebruik.

‘Aanzienlijke schade’ aan vrachtschip op weg naar Vlissingen | NT

‘Aanzienlijke schade’ aan vrachtschip op weg naar Vlissingen

'OS 35'

Een vrachtschip dat onderweg was naar Vlissingen heeft voor de kust van Gibraltar bij een botsing met een ander schip ‘aanzienlijke schade’ opgelopen. De lokale autoriteiten hebben dat bekendgemaakt en delen ook mee dat een team van een Nederlands bergingsbedrijf dinsdag na aankomst ter plaatse onderzoek zal verrichten.

A man approaches with his paddle surf board to get a closer look at the Tuvalu-registered OS 35 cargo ship lying on the seabed, offshore Gibraltar, Tuesday, 30 Aug. 2022. Gibraltar authorities say they have beached a cargo ship to prevent it from sinking after it collided with a liquid natural gas carrier early Tuesday in the bay of Gibraltar. A government spokesman said that the situation was under control and the cargo ship was not in danger and there had been no environmental impact so far. No one was injured in the collision and the crew of the cargo ship remain on board. (AP Photo/Marcos Moreno)
Foto: ANP

De zogeheten bulkcarrier OS 35 met een lengte van 178 meter vervoert staal en heeft ook meer dan 400 ton aan brandstof aan boord. Het vaartuig botste tegen een schip dat lng (vloeibaar gas) vervoerde, de 289 meter lange ADAM LNG, en is vervolgens deels gezonken.

Duikers hebben vastgesteld dat de boeg van de OS 35 1,2 meter diep in de zeebodem zit. De autoriteiten in Gibraltar spreken van ‘aanzienlijke schade’ aan de stuurboordzijde van het schip. Onder de waterlijn is bijvoorbeeld een gat van ongeveer 10 bij 4 meter waargenomen. Er is een drijvende barrière beschikbaar voor het geval dat er brandstof gaat lekken.

De schade aan de ADAM LNG is beperkt gebleven. De lokale autoriteiten maken melding van een oppervlakkige deuk in de boeg. Dit schip ligt momenteel voor anker in de buurt van de plaats waar de aanvaring plaatsvond. De bemanningsleden van beide schepen zijn bij de botsing ongedeerd gebleven. De haven was vanwege het incident vier uur dicht, maar is nu weer in gebruik.