Die stemverhouding wijst erop dat de aandeelhouders een soort evenwichtssituatie hebben gevonden. CMB (Saverys) wilde vijf zetelende bestuurders wegstemmen en had vijf andere kandidaten voorgedragen. Frontline (Frederiksen) had twee nieuwe, bijkomende bestuurders voorgedragen. Beide partijen controleren ongeveer een kwart van het kapitaal van Euronav. Iets meer dan 70% van de aandeelhouders (in aantal aandelen) was op de bijeenkomst vertegenwoordigd.

Uiteindelijk werden slechts twee van de zittende bestuurders weggestemd. De twee nieuwe kandidaten van Frontline, Frederiksen zelf en vermogensbeheerder Cato Stonex, haalden het gemakkelijk. Van de vijf kandidaten van CMB haalden alleen Marc Saverys zelf en zijn vertrouweling Patrick De Brabandere het. De drie ‘onafhankelijke’ kandidaten voorgesteld door CMB, haalden het niet. De zittende ‘onafhankelijke’ kandidaten die de stemming overleefden zijn Grace Reksten Skaugen, Anita Odedra en Carl Trowell.

De nieuwe situatie is dat, naast de voorstanders van de fusie van Euronav met Frontline, nu niet alleen Frontline zelf, maar ook de familie Saverys – die ooit Euronav had opgericht – rechtstreeks vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur. Wat de nieuwe samenstelling van de raad van bestuur zal betekenen voor het langetermijnbeleid van de rederij is nog niet duidelijk. De groep CMB-Saverys streeft naar een groenere toekomst, in het kader van de energietraditie. CMB wilde vrijdag nog geen commentaar geven, maar volgende week zou het meer toelichting uitsturen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement