Tot voor kort was De Stoop nog de aangewezen man om leiding te gaan geven aan een nieuwe fusierederij die moest ontstaan uit een samengaan van Euronav met de Noorse tankerrederij Frontline, maar begin dit jaar werd bekend dat die fusie niet doorging vanwege verzet van belangrijke aandeelhouders van Euronav, de Belgische gebroeders Saverys.

In een reactie op zijn vertrek laat De Stoop tegenover de maritieme nieuwssite Tradewinds weten dat hij ‘niet verrast’ is dat het bedrijf een nieuwe leider wil, omdat het lastig is om door te gaan als zulke invloedrijke aandeelhouders, die meer dan 25% van de aandelen in handen hebben, geen vertrouwen meer in je hebben.

Soepele overdracht

De Stoops vertrek gebeurt volgens de officiële mededeling van Euronav evenwel in goed overleg. Om een ‘soepele overdracht’ van het management te garanderen, blijft De Stoop nog beschikbaar als ‘senior adviser’ tot er definitief een nieuwe ceo is aangesteld. Cfo Lieve Logghe, die volgens Euronav sinds haar komst bij het bedrijf in 2020 ‘een aanzienlijke verbetering van de financiële structuur’ van de rederij heeft bewerkstelligd, fungeert de komende tijd als interim-ceo, een taak die ze zal combineren met haar cfo-schap.

Euronav en De Stoop spreken in de aankondiging van het vertrek van de ceo lovende woorden over elkaar. De Stoop stelt ‘dankbaar’ te zijn dat hij de rederij in bijna twintig jaar tijd heeft kunnen helpen opbouwen tot een ‘great company’.

Hoe de toekomst van Euronav eruitziet, is nog ongewis. John Fredriksen, de Noorse scheepsmagnaat die Frontline met Euronav wilde laten fuseren, heeft zijn belang in de Belgische rederij na het afblazen van de fusie eveneens uitgebreid tot een kwart. Zowel het kamp Fredriksen, dat een grote fusierederij wilde creëren, als het kamp Saverys, dat wil aansturen op modernisering en verduurzaming, zijn daarmee nu goed vertegenwoordigd in het bestuur van Euronav.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement