Federaal minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ziet deze actie vooral symbolisch, als aansporing om te vermijden dat er meer afval in de zee terechtkomt. De bovengehaalde hoeveelheid zwerfvuil was groter dan verwacht. In totaal werden gedurende 25 duikdagen 4,5 ton visnetten en ander plastic afval, 3 ton vislood en 0,5 ton ijzer en kettingen uit het wrak verwijderd.

Het ‘SS Kilmore’ was, een Brits vrachtschip, gebouwd in 1889. Het 87 meter lange stoomschip kwam in 1906 nabij de Westhinder-zandbank in aanvaring met de Montezuma en zonk naar de zeebodem. Het was toen met een lading porselein onderweg van Antwerpen naar Liverpool.

Gezonken scheepswrakken hebben naast een historische en culturele waarde, ook een belangrijke ecologische waarde. Dergelijke wrakken vormen een artificieel rif voor talloze zeedieren en hebben daardoor een positief effect op de biodiversiteit in de hele Noordzee.

Afvalbak

Scheepswrakken zijn door hun driedimensionale structuur ook een verzamelpunt voor zwerfvuil. Via rioolputjes, waterlopen of door de wind worden jaarlijks grote hoeveelheden plastic afval naar de zee getransporteerd. Veel afval dat in zee terechtkomt, is afkomstig van toerisme, aquacultuur en visserij. Netten, die door vissers op zee zijn verloren of achtergelaten, blijven jarenlang ronddrijven in zee en vormen een groot gevaar voor zeedieren, die erin verstrengeld raken en dan verstrikken of verdrinken.

Daarnaast zien dieren plastic afval vaak ten onrechte voor voedsel aan. Hun maag raakt dan gevuld met onverteerbaar plastic, dat geen voedingsmiddelen bevat. Ze stoppen met zoeken naar voeding, waardoor ze ernstig verzwakken of sterven. Zeedieren slikken ook microplastics in, kleine stukjes plastics van minder dan 5 millimeter groot. Dit plastic komt daarna in de menselijke voedselketen terecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement