De schadevergoeding, een voorlopige uitspraak waartegen de rederij nog in beroep kan gaan, is aanzienlijk hoger dan eerdere boetes die de Amerikaanse maritieme toezichthouder had uitgedeeld in recente zaken tegen containerrederijen.
Zo sloot Hapag-Lloyd vorig haar een schikking van 2 miljoen dollar met de FMC nadat de Duitse rederij was aangeklaagd door twee Amerikaanse containertruckingbedrijven en moest de Taiwanese rederij Wan Hai 850.000 dollar op tafel leggen. Cosco maakte een einde aan een FMC-procedure door zelf een schikking te treffen met de ontevreden Amerikaanse woonartikelenspecialist MCS, een deal waarvan het bedrag niet geopenbaard is.
Peperdure sportmarkt
Meubelimporteur OJ Commerce had in de zaak tegen Hamburg Süd zelf een nog veel hogere schadevergoeding geëist, van 100 miljoen dollar. Dat waren volgens de verlader de extra kosten die gemaakt moesten worden doordat de containerrederij tijdens de coronahausse weigerde om het aantal contractueel afgesproken containers voor OJ mee aan boord te nemen, waardoor het bedrijf gedwongen werd om containerruime te kopen op de destijds peperdure spotmarkt.
De FMC heeft berekend dat de werkelijke schade die de meubelimporteur geleden heeft aanzienlijk lager was dan die 100 miljoen: 4,6 miljoen dollar, maar de toezichthouder noemt het wel ‘gepast’ om dat bedrag te verdubbelen en Hamburg Süd een kleine 10 miljoen dollar te laten betalen, omdat de rederij volgens de toezichthouder inderdaad wel ‘willens en wetens’ hoge rekeningen heeft gestuurd aan de assertieve verlader, daarmee in strijd handelend met de Amerikaanse Shipping Act.
Als de schadevergoeding ook in de definitieve uitspraak gehandhaafd blijft, kan de rekening naar Kopenhagen, waar Maersk begin dit jaar bekendmaakte dat het merk Hamburg Süd zal worden opgeheven. In april meldde Hamburg Süd aan haar klanten dat de volledige integratie in moederbedrijf Maersk ‘geleidelijk’ gebeurt in de loop van dit verdere jaar.
Onheus behandeld
Bij de FMC lopen nog meer zaken tegen containerrederijen die in de hoogtijdagen van de coronatijd klanten onheus behandeld zouden hebben. Zo eiste de U Shippers Group uit de VS 180 miljoen dollar van Maersk en spande de Zuid-Koreaanse elektronicareus Samsung een zaak aan tegen de Israëlische rederij ZIM.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?