CO2-heffing EU kost scheepvaart jaarlijks zo’n acht miljard euro

Emissiehandel

De Europese CO2-heffing voor de zeescheepvaart gaat de sector waarschijnlijk ruim acht miljard euro per jaar kosten.

Containerschip met windmolens in Rotterdam
Foto: Shutterstock

Dit heeft Hecla Emissions Management berekend, een adviesbureau dat begin dit jaar is opgericht door Wilhelmsen Ship Management (WSM) en Affinity Shipping. Rederijen moeten vanaf begin volgend jaar via het Europese emissiehandelssysteem ETS betalen voor hun CO2-uitstoot. Het idee is dat dit hen stimuleert om die uitstoot terug te dringen.

In 2024 moet 40% van het ETS-tarief, momenteel ongeveer negentig euro per uitgestoten ton CO2, worden afgerekend. Dat gaat de sector, bij de huidige prijs, naar schatting 3,1 miljard euro kosten. In 2025 stijgt de heffing naar 70% en de totale rekening naar 5,7 miljard euro en in 2025 naar 100% en 8,4 miljard euro.

Innovatiefonds

Het is nog geen uitgemaakte zaak wat er met de opbrengst van de heffing gaat gebeuren. De Europese Unie werkt aan plannen om een deel ervan via een innovatiefonds aan de sector te laten toekomen, maar daar is nog geen besluit over genomen. Wel is duidelijk dat rederijen de rekening zullen doorschuiven naar hun klanten. Daardoor wordt zeetransport duurder, wat zich uiteindelijk vertaalt in hogere consumentenprijzen.

De heffing wordt gebaseerd op data van het Europese monitoring, rapportage en verificatiesysteem (ERV), waarin de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen door schepen vanaf 5000 GT sinds 2019 wordt geregistreerd. Die laat zien dat de totale uitstoot van de scheepvaart van, naar en binnen de EU in 2022 met een fractie, 0,22%, is gedaald.

Tussen de verschillende scheepstypen werden grote verschillen geregistreerd. Zo daalde de totale uitstoot van de containervaart met bijna 9% terwijl die van de passagiersvaart meer dan verdubbelde. Hecla geeft geen verklaring voor die verschillen.

LNG

Het ligt echter voor de hand dat de opleving van de cruisevaart na de coronapandemie daar een belangrijke rol in speelt. De containervaart koelde na twee topjaren vorig jaar juist af. De uitstoot door LNG-tankers liet eveneens een enorme stijging zien, van 63%. Die werd naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de sterk gestegen Europese LNG-import na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

CO2-heffing EU kost scheepvaart jaarlijks zo’n acht miljard euro | NT

CO2-heffing EU kost scheepvaart jaarlijks zo’n acht miljard euro

Emissiehandel

De Europese CO2-heffing voor de zeescheepvaart gaat de sector waarschijnlijk ruim acht miljard euro per jaar kosten.

Containerschip met windmolens in Rotterdam
Foto: Shutterstock

Dit heeft Hecla Emissions Management berekend, een adviesbureau dat begin dit jaar is opgericht door Wilhelmsen Ship Management (WSM) en Affinity Shipping. Rederijen moeten vanaf begin volgend jaar via het Europese emissiehandelssysteem ETS betalen voor hun CO2-uitstoot. Het idee is dat dit hen stimuleert om die uitstoot terug te dringen.

In 2024 moet 40% van het ETS-tarief, momenteel ongeveer negentig euro per uitgestoten ton CO2, worden afgerekend. Dat gaat de sector, bij de huidige prijs, naar schatting 3,1 miljard euro kosten. In 2025 stijgt de heffing naar 70% en de totale rekening naar 5,7 miljard euro en in 2025 naar 100% en 8,4 miljard euro.

Innovatiefonds

Het is nog geen uitgemaakte zaak wat er met de opbrengst van de heffing gaat gebeuren. De Europese Unie werkt aan plannen om een deel ervan via een innovatiefonds aan de sector te laten toekomen, maar daar is nog geen besluit over genomen. Wel is duidelijk dat rederijen de rekening zullen doorschuiven naar hun klanten. Daardoor wordt zeetransport duurder, wat zich uiteindelijk vertaalt in hogere consumentenprijzen.

De heffing wordt gebaseerd op data van het Europese monitoring, rapportage en verificatiesysteem (ERV), waarin de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen door schepen vanaf 5000 GT sinds 2019 wordt geregistreerd. Die laat zien dat de totale uitstoot van de scheepvaart van, naar en binnen de EU in 2022 met een fractie, 0,22%, is gedaald.

Tussen de verschillende scheepstypen werden grote verschillen geregistreerd. Zo daalde de totale uitstoot van de containervaart met bijna 9% terwijl die van de passagiersvaart meer dan verdubbelde. Hecla geeft geen verklaring voor die verschillen.

LNG

Het ligt echter voor de hand dat de opleving van de cruisevaart na de coronapandemie daar een belangrijke rol in speelt. De containervaart koelde na twee topjaren vorig jaar juist af. De uitstoot door LNG-tankers liet eveneens een enorme stijging zien, van 63%. Die werd naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de sterk gestegen Europese LNG-import na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement