Dit meldt het Noorse dataplatform Xeneta. Volgens analist Patrik Berglund is ‘de daling vanaf de piek vorig jaar bijna net zo dramatisch als de tariefexplosie die containerrederijen zo’n winstgevend 2022 bezorgde’. Volgens hem lijken die recordtarieven nog slechts ‘een verre herinnering’.

De Xeneta Shipping Index, die een gemiddelde voor de hele markt weergeeft, daalde in juni met 9,4%, nadat die in mei zelfs 27,5% verloor en in april 10,3%. Berglund ziet de tariefdaling voorlopig niet tot een eind komen, gezien de aanhoudend zwakke vraag naar consumentenproducten en de groeiende overcapaciteit van de containervloot.

Volgens het bureau zijn de indexcijfers voor alle regio’s de afgelopen maand gedaald. Zo kwam de Europese import-index in juni ruim 9% lager uit. De index voor de export uit Oost-Azië is sinds het begin van het jaar met bijna twee derde (65,3%) gedaald. De import-index daarentegen daalde sinds het begin van het jaar met slechts 35,4%.

Berglund vraagt zich af ‘waar dit allemaal zal eindigen’. Niettemin ziet hij cijfers die erop wijzen dat de zaken misschien niet zo erg zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Zo is de export van containers vanaf de VS in de eerste vier maanden van het jaar en de Europese import in dezelfde periode met slechts 1,1% gedaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement